Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Skok za žrtve herojske Škabrnje

14.11.2011. 23:00
Skok za žrtve herojske Škabrnje


Zadranin Petar Butić u povodu Dana sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu već tradicionalno skače s legendarne 10-metarske skakaonice na Kolovarama. Iako je temperatura mora bila tek 16,5 stupnjeva Celzijevih, to nije omelo ovog vitalnog 71-godišnjaka.
– U jubilarnoj 20-godišnjici najtužnijeg dana u povijesti herojske Škabrnje ovo je tek moj mali, simbolični naklon sjenama vojnih i civilnih žrtava Škabrnje, govori nam Petar čiji je skok privukao brojne znatiželjnike.
 Prije 20 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo deset poginulih branitelja i dvoje civila iz drugih mjesta.
– Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, a suvremene horde barbara počinile su nezapamćen masakr u Škabrnji. Moj skok u more je i skok za hrabre hrvatske branitelje, navodi Petar Butić za kojeg sezona skakanja sa skakaonice na Kolovarama, kupanja i plivanja nikad ne prestaje.
Još od davne 1963. godine tijekom cijele zime prepliva oko kilometar te skoči sa skakaonice. U slovenskom Kranju 1958. godine bio je treći na prvenstvu tadašnje države u skokovima u vodu. Dugogodišnji je sportski radnik, poglavito u nogometu dok je još uvijek član Uprave kluba za skokove u vodu Zadar. Radni vijek je završio u Elekromehaniki-Sklad.
– Plivat ću i skakati na Kolovarima sve dok me zdravlje služi, poručuje vitalni Pero, legenda s Kolovara koji svojim skokom poručuje da se herojska Škabrnja i herojski Vukovar nikad ne smiju zaboraviti.