Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar prolazi kroz sociološku, kulturnu i političku transformaciju

14.11.2011. 23:00
Zadar prolazi kroz sociološku, kulturnu i političku transformaciju


Zadar prolazi kroz sociološku, kulturnu i političku transformaciju bez obzira da već dvadeset godina imamo HDZ na vlasti, kaže Maštruko
Vesna Pusić u Zadar je došla posjetiti stranačke kolege i simpatizere stranke, te sudjelovati na tribini “Građanin kao središnja figura demokracije” u Gradskoj knjižnici. Pusić se po dolasku u Zadr ipak najprije prošetala gradom od Branimira preko mosta do trga gdje se rukovala i porazgovarala s građanima. Na tribini su uz nju gostovali Ivica Maštruko, Igor Baković i Vesna Sabolić. Splitski gost Igor Baković pokretač je Građanskog foruma.
– Građanski forum je naš avangardni pokušaj djelovanja na građansku svijest. Masa je pasifizirana i to se treba promijeniti, treba nam sinergija društva koja će pridonijeti dostizanju ciljeva koji su nams ve ovo vrijeme nedostajali. Mi u Splitu imamo svoju sliku. Svi znate tko nam je gradonačelnik i kolike su frustracije uzrokovane njegovom pojavom i djelovanjem, pa vam je jasno zašto je Forum nastao kao kontra cijeloj situaciji, objasnio je Baković.
Ivica Maštruko najviše je zainteresirao okupljene pričavši o zadarskom identitetu, odnosno njegovom nepostojanju.
– Zadar prolazi kroz sociološku, kulturnu i političku transformaciju bez obzira da već dvadeset godina imamo HDZ na vlasti. Evidentno je nezadovoljstvo građana stanjem u gospodarstvu. Okupljanja građanskih inicijativa do sad nisu brojna, prolaze bez interesa. Ljudi su u stanju apatije. Zadar traga za svojim identitetom, čini mi se oduvijek. I grad i njegovi građani. Identificira se jedino sa samom sobom, kazao je Maštruko.
Vesna Pusić u Devetoj izbornoj jedinici je 2000. godine prvi put izborila mjesto u Saboru, i to kao druga na listi.
– Iako to neki mogu pomisliti, nisam se rodila u politici. Prije politike imala sam karijeru sveučilišne profesorice. Držala sam predavanja po svijetu. Mi smo mala država i ima nas malo, nemamo luksuz reći da će netko drugi za nas urediti zemlju, umjesto nas razmišljati i preuzeti odgovornost. Imamo odgovornost da napravimo stvari boljima. Pitate me što je građanski forum. Ja sam građanski forum. I vi ste građanski forum, i svatko tko sudjeluje u stvarima koje se tiču njegovog ili njezinog života, nez obzira na zemlju i dio svijeta u kojem žive, istaknula je Pusić.


 HDZ JE KERUMU POKLONIO MJESTO U SABORU


Pusić je komentirala i HDZ-ov potez koaliranja s Kerumom u dvije dalmatinske izborne jedinice.Mislim da je to za Keruma odlična odluka, a za HDZ katastrofalna. U najmanju ruku poklonili su mu jedno mjesto u Saboru u desetoj izbornoj jedinici. Mislim da sedmo mjesto u devetoj i sedmo mjesto u desetoj jedinici nisu izvjesni, ali sve je moguće.