Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Donesu alat pa odvidavaju ručkice sa sjedala”

Autor: Suzana Bandić

14.11.2012. 23:00
“Donesu alat pa odvidavaju ručkice sa sjedala”

Foto: Zvonko KUCELIN



– Prije tri dana dogodio se grub nasrtaj huligana na vozača. Poruka prosvjeda i blokade je da se mora zaustaviti nasilje nad vozačima. Ukoliko se ovo ponovi blokada će biti jednodnevna ili višednevna – Vedran Uranija


Zbog brutalnog napada na 33-godišnjeg vozača M. P. u utorak ujutro, vozači gradskog prijevoznika Liburnije u četvrtak su od 7.30 do 8 sati obustavili gradski autobusni promet nakon čega su organizirali i mirni prosvjed na Autobusnom kolodvoru kako bi javnosti, ali i Upravi, gradu i policiji, ukazali na probleme s kojima se svakodnevno susreću.
– Ispričavamo se poštenim građanima koji su čekali pola sata zbog našeg prosvjeda, ali ovo je prevršilo svaku mjeru i to smo morali učiniti – rekao je Samir Milat, glavni povjerenik SSSH podružnice Liburnija dodajući kako je poruka koju su tim činom željeli prenijeti “Stop nasilju nad vozačima”. Prosvjednike i sindikaliste SSSH podružnice Liburnija podržali su prosvjednici, članovi Sindikata vozača i prometnih radnika a u njihovo ime Vedran Uranija, pravni savjetnik i regionalni povjerenik SSSH istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se autobusi osiguraju s kamerama i zaštitnim kabinama za vozače kako je to već odavno praksa u zemljama EU u koju bi Hrvatska trebala uskoro ući.
– Prije tri dana dogodio se grub nasrtaj huligana na vozača. Poruka prosvjeda i blokade je da se mora zaustaviti nasilje nad vozačima, svakih nekoliko tjedana ili mjeseci se događaju takvi slučajevi. Divljaštvo se s nogometnih stadiona prenosi na autobuse i to Hrvatska ne smije dopustiti. Ukoliko se ovo ponovi blokada će biti jednodnevna ili višednevna. Šaljemo apel Upravi da osigura bolje radne uvjete i veću sigurnost, od MUP-a tražimo da šalje policajce u civilu da osiguravaju sigurnost vozača, a od pravosuđa tražimo da rigorozno kažnjava huligane, bili oni maloljetnici ili odrasli ljudi, kako se ovo ne bi nikada više ponovilo – odlučno je u ime prosvjednika zatražio Uranija.
Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Zoran Surić, također je vozače Liburnije podržao u njihovim zahtjevima.
– Mi smo tu da se solidariziramo s kolegama i da ih podržimo u njihovim zahtjevima. Huligani koji su napali vozača još nisu pronađeni. Stoga, apeliramo na policiju i sudstvo da otkriju počinitelje, jer se u situaciji u kojoj se našao vozač Liburnije može naći bilo tko od nas – kazao je Surić. Uranija je dodao kako se sumnja da je riječ o učenicima srednje škole, no tko god da su svejedno je, to su samo huligani i kao takvi trebaju biti tretirani i kažnjeni.
Skupina vozača ispričala nam je kako gotovo svakodnevno doživljavaju da ih putnici vrijeđaju, guraju pa čak i pljunu. Istaknuli su, također i kako se pomama za metalima prenijela i na autobuse pa da im, posebice mlađa muška populacija, u autobuse dolazi s kompletnim alatima.
– Metale se danas može dobro unovčiti pa nama putnici u posljednje vrijeme sve češće skidaju aluminijske ručkice. Jednostavno ih odvidaju kacavidama ili kliještima i odnesu – kaže jedan vozač koji iza sebe ima već 20-ak godina staža za upravljačem autobusa dodajući kako u Upravi sve to znaju ali da ih nije previše briga jer da to što oni prolaze u autobusima oni u kancelarijama sigurno neće doživjeti.
Među prosvjednicima se našao i vozač koji se usudio javno progovoriti o problemima.
– Istina je da je stanje alarmantno. Ja to mogu reći jer meni ne mogu dati otkaz. Ja sam ga dobio prije godinu i pol i to zato jer se, kako mi je iz Uprave rečeno, što se oko mog slučaja podignula velika medijska prašina. Tražili su čak da sam potpišem sporazumni otkaz, ali nisam. Kriv sam jer sam u Diklu pregazio tri psa lutalice – kaže ogorčeno Mirko Mataković, dodajući kako je bio u situaciji da ili pregazi pse koji su istrčali na kolnik, ili ugrozi putnike koje je prevozio.
– Ja nisam te pse pogazio u nečijem dvorištu. Psi nisu bili pod nadzorom vlasnika i istrčali su pred kotače autobusa, ali Upravu to nije bilo briga. Oni čuvaju svoje fotelje umjesto da stanu uz svog radnika – zaključio je Mataković.