Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Poljodjelska strategija za EU

Autor: Ante Kolega

14.11.2012. 23:00


– Što očekujete od nove poljodjelske strategije?, pita me Anić, uspješni smilčićki vinar, otac vrhunske maraštine.
Radi se o strategiji koju mora izraditi Ministarstvo poljoprivrede, Ruralni razvitak Republike Hrvatske 2014-2020, kao jedan je od preduvjeta za dobivanje sredstava EU za razvitak hrvatskog poljodjelstva.
Strategija mora poći od dobrih i istinitih pretpostavki i ciljeva.
Pretpostavke rasta moraju se temeljiti na razvitku obiteljskih poljodjelskih gospodarstava.
Nova zbrojidba pučanstva, koja još nije usustavljena, pokazat će prave brojke i potvrditi dosadašnja istraživanja koja će prikazati dokle je došlo neslućeno i neočekivano opasno napuštanje hrvatskog sela.
Pojačano raseljavanje označuje napuštanje poljodjelstva i propadanje rubnih gospodarstava na području od posebne državne skrbi.
Gospodarske smjernice moraju odrediti koliko i koja gospodarstva će preživjeti. Njima se mora posvetiti najveća pozornost, i pomoći gospodarstvenicima kako bi izdržali konkurenciju na budućem europskom tržištu poljodjelskih proizvoda.
Strategiju se mora odrediti na politiku proizvoda, strogo vodeći računa o tri zasebna hrvatska poljodjelstva (nizinsko, gorsko i sredozemno), o različitim proizvodima i agrotehnikama, o posebnim tehnikama u mehanizaciji, natapanju, zaštiti, gnojidbi i osiguranju sjemena i podmlatka, bez čega neće biti moguća provedba strategije.
U smjernicama bit će potrebno izraditi model plodoreda koji će zadovoljavati potrebu očuvanja okolišnih standarda.
Strategija treba označiti održive proizvode, ali i njihova tržišta, odnosno ciljne potrošačke skupine koje će ih kupovati. Samo tako strategija može udovoljiti standardima EU, imati provedbenu, uporabnu vrijednost i izvodivost te koristiti nacionalnom poljodjelstvu.
Vaš Bage