Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rezultati mjerenja šećera nisu bajni

Autor: Irena Jurjević

14.11.2012. 23:00
Rezultati mjerenja šećera nisu bajni

Foto: Marin GOSPIĆ



Kao i do sada mjerenje je bilo besplatno, a u prva dva i pol sata akcije jučer je pregledano ukupno sedamdesetak građana. Rezultati nisu baš bajni, kazao je predsjednik udruge Serđo Mičić, budući da je kod desetak građana zabilježen viši šećer u krvi


U povodu Svjetskog dana oboljelih od šećerne bolesti Udruga dijabetičara u Zadru je i ove godine održala prigodnu akciju mjerenja visine šećera u krvi te krvnog tlaka. Kao i do sada mjerenje je bilo besplatno, a u prva dva i pol sata akcije jučer je pregledano ukupno sedamdesetak građana. “Rezultati nisu baš bajni”, kazao je predsjednik udruge Serđo Mičić, “budući da je kod desetak građana zabilježen viši šećer u krvi, a kod petnaestak građana povišen krvni tlak, i to izuzetno visokih vrijednosti”, kako napominje Mičić, u blizini granice mjerenja.
– Akcija je već tradicionalno dobro prihvaćena od naših ljudi, odaziv je i više nego dobar, kazao je Serđo Mičić, dodajući kako se kod njih razina šećera može prekontrolirati i tijekom cijele godine, ne samo za vrijeme trajanja određene akcije. Napomenuo je i to su oni građani kojima je izmjeren veći tlak ili šećer bili pozvani da se još jednom jave u njihove prostorije radi ponovnog mjerenja, jer lako može doći do viših rezultata ukoliko je osoba bila uzbuđena.
– Ukoliko se i tada rezultati pokažu identičnima kažemo im da se jave svojim liječnicima te našim dijabetolozima kako bi se ispitalo zbog čega je došlo do poremećaja, pojasnio je Mičić.
Jučer su se u Udrugu dijabetičara javljali građani u rasponu od pedeset do sedamdeset godina, ali i mlađi građani, što je dosta ohrabrujuće, istaknuo je Mičić, budući da se epidemija dijabetesa među stanovništvom širi sve više, i u svijetu i kod nas.
– Je li to neuredan život, prehrana ili stres, ne znamo, no mi se trudimo da ovim putem omogućimo rano otkrivanje šećera, jer nepoznavanje da imaju poremećaj razine šećera u krvi, nosi i druge komplikacije kod građana, počevši od bolesti oka, krvožilnog sistema, bubrega i tako dalje, upozorio je Mičić.