Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Poruka iz srca Zadra

14.11.2013. 23:00
Poruka iz srca Zadra


”Mimohod svjetlosti i sjećanja” i ove godine se organizira 18. studenog povodu 22. obljetnice stradavanja Škabrnje i Vukovara. Tim povodom je u Osnovnoj školi Zadarski otoci održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici mnogih braniteljskih udruga govorili o svojoj akciji. S organizacijom i programom ovogodišnjeg mimohoda, nazočne je upoznao Željko Turić, tajnik Udruge Gavran.
– Mimohod je je poruka Vukovaru i Škabrnji iz srca Zadra i iz srca onih koji na ovaj način žele još jednom ukazati na tragediju koja se dogodila na isti dan u studenom 1991. Kolona će ove godine formirati na Narodnom trgu u 17,30 gdje će se pročitati uvodni tekst. Molimo sve one koji bi željeli sudjelovati u mimohodu da sa sobom ponesu svijeće koje ćemo zapaliti na Narodnom trgu i i koje će goriti sve do Vukovarske ulice na Bilom Brigu, rekao je na početku Željko Turić.
Turić je dodao kao će se cijelim putem moliti, te pjevati duhovne i domoljubne pjesme. Cilj mimohoda je trg ispred Osnovne škole Zadarski otoci gdje će biti upriličen prigodni program. Predviđeno je puštanje 22 balona-svijeća, a navijačka udruga Tornado priredit će bakljadu s 22 zapaljene baklje. Nakon programa u zgradi škole bit će otvorena izložba fotografija Senka Sorića pod nazivom Vukovar danas. Predstavnici sviju udruga pozvali su svoje članstvo i građane na sudjelovanje u mimohodu.
Sestra Melkiora Bilošić iz udruge katoličkih medicinskih sestara rekla je da će u koloni sjećanja biti ljudi različitih uvjerenja, ali zajedno u akciji Vukovar. Po ovoj časnoj sestri Domovinski rat obranjen je molitvom, a i danas mnogi daju svoje živote za istinu i pravdu. No o tome, kaže sestra Biošić, premalo se govori u školama.
Zadarski dožupan Rudolf Dvorski pozvao je sve ravnatelje javnih ustanova u gradu Zadru da u ponedjeljak dođu na Narodni trg u Zadru i pridruže se mimohodu. U slučaju lošeg vremena održat će se sveta misa u crkvi blaženog Alojzija Stepinca s početkom u 18 sati.