Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vladimir Mikolčević predsjednik Suda

14.11.2013. 23:00
Vladimir Mikolčević predsjednik Suda


Poznati zadarski sudac – Vladimir Mikolčević izgubio je ispred svog imena ono – v.d. odnosno vršitelj dužnosti jer je odlukom Državnog sudbenog vijeća sada i konačno izabran na mjesto predsjednika zadarskog Županijskog suda.
Mikolčević će svoju funkciju i formalno preuzeti 1. prosinca ove godine, ali će na toj dužnosti ostati nešto više od dvije godine budući da će tada napuniti 70 godina života što je zakonska granica za obavljanje pravosudnih dužnosti.
Tako je končano okončana pravosudna “sapunica” biranja predsjednika Županijskog suda u Zadru jer je prvi natječaj bio raspisan još odlaskom u mirovinu dotadašnjeg predsjednika Antuna Klišmanića 2010. godine. Njegovo je mjesto kao vršitelj dužnosti podsjećamo, jedno vrijeme potom obavljao sudac Marijan Bitanga koji je nekako u to vrijeme s mjesta predsjednika zadarskog Općinskog prešao na Županijski sud kao sudac Kaznenog odjela.
No, na natječaju u travnju ove godine odlukom DSV -a, sudac Bitanga nije prošao. Kako je njegov privremeni mandat počeo 1. siječnja 2011., a završio posljednjim danom te godine, na tu je funkciju kao v.d. imenovan Vladimir Mikolčević. Državno sudbeno vijeće je potom raspisalo novi natječaj, a na njega su se osim Bitange javili i Mikolčević te Sanja Prosenica sutkinja Građanskog odjela Županijskog suda.
Sudac Mikolčević iza sebe ima dugu pravničku i sudačku karijeru i prošao je sve stepenice od onog vježbeničkog staža kao mladi pravnik, pa potom suca na Općinskom i Županijskom sudu. Okušao se desetak godina i u odvjetničkim vodama da bi se 2002. godine vratio na Županijski sud. Za njegov izbor presudio je sadržaj programa rada kojeg je napisao prije godinu dana kada se i javio na natječaj i činjenica da je dobar dio tog programa i realiziran.