Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sedamnaest poslovnih objekata ugradit će sekundarna brojila

14.11.2016. 23:00
Sedamnaest poslovnih objekata ugradit će sekundarna brojila


Biološki pročišćivač ima za cilj pomoći razvoju i poboljšanju osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska aktivnost za uravnotežen rast, poboljšali životni i radni uvjeti u ruralnom području, te općenito, spriječila daljnja depopulacija mladih i obitelji s djecom, govori Lončar
Završeni projekt izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Poslovnoj zoni Grabi vrijedan 7,9 milijuna kuna jedan je od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata uopće na području Poličnika (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik).
Dosad u zone uloženo 100 milijuna kuna
– Na 17 poslovnih objekata u Poslovnoj zoni Grabi ovih dana predstoji ugradnja sekundarnih brojila. Potom će poslovni subjekti potpisati ugovore s Odvodnjom Poličnik za korištenje biopročišćivača, najavio je načelnik Davor Lončar, dodajući kako će se cijena utvrditi sukladno količini otpadnih voda po metru četvornom.
Da bi svoje poslovanje uskladili s uvjetima rada koje propisuju Hrvatske vode, tvrtke u PZ Grabi izgradile su vlastite autonomne sustave zbrinjavanja otpadnih voda s već pripremljenim priključcima za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kako bi se na isti način mogli priključiti odmah po njegovom profunkcioniranju.
– Uz tvrtke u PZ Grabi, uređaj će do izgradnje kanalizacijskog sustava u općini Poličnik prihvaćati i sadržaj koji nastaje pražnjenjem crnih jama okolnih naselja, pojasnio je Lončar.
Izgradnja postrojenja je jedan od najvažnijih elemenata projekta unaprjeđenja vodoopskrbe i odvodnje u općini što je osnova budućeg gospodarstva ovog područja.
– Biološki pročišćivač ima za cilj pomoći razvoju i poboljšanju osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska aktivnost za uravnotežen rast, poboljšali životni i radni uvjeti u ruralnom području, te općenito, spriječila daljnja depopulacija mladih i obitelji s djecom, govori Lončar.
A još prije petnaestak godina Poličnik je bio samo malo naselje na kraju grada. Mladi su uglavnom zbog posla odlazili u Zadar, komunalne infrastrukture nije bilo, planovi za budućnost postojali su tek na papiru. Danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život i rad u zadarskom zaobalju.
– Kad je godinu, dvije poslije Domovinskog rata bilo poznato da će autocesta proći pokraj nas, shvatili smo da je to upravo ta prilika koju ne smijemo propustiti. Znali smo da će mnoge tvrtke napustiti širi zadarski centar i u tome smo prepoznali svoju prigodu i pogodili. Austrijski Metro je bio istinski bingo, bio je prvi i otvorio vrata svim drugima, objašnjava Lončar zaključujući kako je “kad se sve zbroji i oduzme”, dosad u zone uloženo oko 100 milijuna kuna, što je puno za ovako malu općinu, ali sve se vratilo, do zadnje lipe.
Nova radna mjesta
Pritom ističe kako se nekada iz Poličnika svakodnevno odlazilo na posao u Zadar, a sada samo u Poslovnoj zoni Grabi radi oko 500 ljudi.
– Kada pribrojimo i zaposlene u zoni Murvica jug, radi se o preko 1.100 ljudi, kaže Lončar.
Naime, u zonama Murvica i Grabi ove su godine svoje poslovne zgrade podigli Obrt Zubčić, Alulaci i HAK gdje je zajedno s Teši tunolov uloženo čak 105 milijuna kuna, a otvoreno oko 100 novih radnih mjesta.
– U zoni Murvica jug u tijeku je izgradnja poslovne zgrade Frigo iz Zagreba gdje će zaposlenje naći 15 novih djelatnika, najavljuje Lončar.
A u Murvici jug u blizini Domo solea, Duo prometa, Obrta Zubčić, Vrtnog centra Geront na oko 4.000 metara četvornih uskoro bi tvrtka SUIT d.o.o. Zadar trebala započeti realizirati projekt velike sale za vjenčanja, odmah nasuprot Europlana u kojem će također biti sala za pireve.
Između ostalog predstoji izgradnja poslovnih zgrada tvrtke Mollart Inženjering iz Zadra te Inej autocentar d.o.o. sa salonom i servisom, odmah do HAK-a koji je ovdje sa zadarske Relje preselio tehničku i vučnu službu, carinska skladišta i kamione.
– Korist od zone koju je općina Poličnik imala kroz ovo razdoblje je porez na dohodak i porez na dobit do promjene zakona, što je rezultiralo njenom stabilnošću gdje su svi korisnici proračuna bili uredno servisirani, a izvoditelji plaćeni na vrijeme, rekao je Lončar.