Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadru pripao derbi s Hajdukom II, Primorac se okliznuo o Kamen

14.11.2016. 23:00
Zadru pripao derbi s Hajdukom II, Primorac se okliznuo o Kamen


Hajduk II je s 31 bodom ostao vodeća momčad Lige što i ne čudi s obzirom na prednost koju su imali uoči ovoga kola. Hrvace su tek za bod smanjile zaostatak za liderom na brojku četiri. A najviše se pobjedom nad Hajdukom II primaknuo Zadar koji sada s 26 bodova zaostaje pet ‘koraka’
Bodovni učinak dva kluba iz Zadarske županije u 15. kolu Treće HNL jug “zaustavio” se na broju tri. Zadar je osvojio velika tri boda protiv Hajduka II, dok je biogradski Primorac izgubio u Ivanbegovini od Kamena 2:0. Bilo je i boljih vikenda od ovih kada je učinak bio maksimalan, ali i onih kada ni Zadar ni Primorac (B) nisu osvojili ni boda. Zadrani mogu biti puno zadovoljniji jer su derbi kola, a može se reći i jesenskog dijela prvenstva, riješili u svoju korist. Na Stanovima su jednim golom došli do tri boda što je zaostatak za splitskim “bilima” sveo na pet bodova. Biograđani se utakmice u Ivanbegovini neće rado sjećati jer su doživjeli poraz uz crveni karton (Bačkov) i ozljedu vratara Borgelotta.
Veliki korak naprijed
U utakmici na Stanovima junak dvoboja bio je Josip Jurjević koji je u 56. minuti na asistenciju Želimira Terkeša glavom pospremio loptu iza Ive Grbića. Pokazalo se na kraju da je to bio jedini i odlučujući pogodak na utakmici koja je imala i kvalitetu više od razreda u kojem jest, te neizvjesnost koja je itekako mogla zadovoljiti pristojan broj gledatelja (300 prodanih ulaznica) na Stanovima. Imao je Zadar još niz odličnih prigoda, dvije grede Terkeša i maksimalnu požrtvovnost u obrambenim zadacima. Unatoč prividnoj dominaciji Splićana, dojma smo da nije postojala ni najmanja šansa da utakmicu riješe u svoju korist. I to ponajviše zbog – Zadra!
Primorac je, suprotno tome, u Ivanbegovini pružio lošu partiju. Prvi gol primio je u 5. minuti preko Žužula, a drugi pred kraj poluvremena kada je pogodio Omazić. I u drugom poluvremenu nastavio se “hod po trnju” Biograjaca. Odmah na početku Bačkov je zaradio crveni karton zbog oštrog starta, a u 71. minuti ozlijedio se vratar Borgelott nakon što je trener Slavica već bio obavio sve tri izmjene. Na gol je prinudno stao igrač Zvonimir Miletić i spriječio rezultatsku blamažu. Utakmica za zaborav.
Glede ostalih rezultata bilo je i neočekivanih. U tu kategoriju djelomično spada i krajnji rezultat utakmice Zmaj (M) – Hrvace. Iako su Makarani posljednjeplasirana momčad prvenstva, osvojili su vrijedan bod protiv trenutačno prvog pratitelja Hajduka II. Zanimljivo je primijetiti da su gosti u 15. kolu uspjeli osvojiti tek dva boda. Jedan od tih je onaj Hrvaca u Makarskoj, a drugi Omiša kod Zmaja iz Blata na Korčuli. Ta utakmica gledateljima je priuštila najviše pogodaka, čak šest, po tri na svakoj strani. Jadran iz Ploča, sljedeći Zadrov suparnik, osladio se na svom travnjaku protiv jakih Dubrovčana. Pločani su slavili 2:1. Istovjetan rezultat bio je i u dvoboju Vala i Neretvanca što je svojevrsno iznenađenje. OSK je na svom terenu jednim golom uspio doći do sva tri boda protiv Croatije iz Zmijavaca. Neretva je u Metkoviću jednim golom više od suparnika Primorca iz Stobreča došla do punog plijena, završilo je 3:2. I na kraju ostala nam je još jedna utakmica Orkan – Junak u kojoj je domaćin slavio 2:0.
Dva koraka do stanke
Situacija na ljestvici nije se toliko promijenila u redoslijedu, ali jest u bodovnim razlikama. Hajduk II je s 31 bodom ostao vodeća momčad što i ne čudi s obzirom na prednost koju je imao uoči ovoga kola. Hrvace su tek za bod smanjile zaostatak za liderom. Najviše se pobjedom nad Hajdukom II primaknuo Zadar koji sada s 26 bodova zaostaje pet “koraka”. Nisu daleko ni Neretva ni Kamen koji su do sada sakupili po 25 bodova. Na 6. mjestu je usamljen Neretvanac s bodom manje, a po 23 su za sada zaslužili Primorac iz Biograda, GOŠK i OSK. Croatia je na 10. mjestu s 21 bodom koliko ima i Val, a Junak ima dva boda manje od ovoga dvojca. Primorac, ali onaj iz Stobreča ima 18 bodova, a onda slijede dvije momčadi s 15 bodova, Orkan i Jadran iz Ploča. Na začelju su dva Zmaja, onaj iz Blata s 14 bodova i onaj iz Makarske s 12.
Sada je još zanimljivije baciti pogled na kolo koje je pred nama. Posebno kada se zna da je pretposljednje jesensko kolo. Zadar će odigrati i drugu utakmicu zaredom na svom travnjaku. Ovoga puta im u goste stiže Jadran iz Ploča. Zadranima je najteže igrati upravo ove “najlakše” utakmice u kojima su unaprijed uknjižili tri boda. Ali, dovoljno upozorenje dao je Jadran u ovome kolu pobijedivši na svom travnjaku GOŠK. Isti onaj GOŠK koji je prije tjedan dana otkinuo Zadranima dva boda u Dubrovniku. Najvažnije je pobijediti, a ako se ukaže prilika ne bi bilo zgorega popraviti i gol razliku. Što se tiče Biograđana uopće ne sumnjamo da će u sljedećem kolu dati sve od sebe kako bi maksimalno otežali Hajduku II da na svom travnjaku dođe do tri boda. Zadranima bi puno značilo da im susjedi iz Biograda barem remijem još malo olakšaju put prema prvom mjestu. Nadajmo se da će se momčad Zorana Slavice što prije oporaviti nakon poraza u Ivanbegovini i pozitivnim rezultatom najaviti nove velike stvari.
Hrvace će imati također težak zadatak na svom terenu protiv Neretve i ne bismo se začudili kada bi Zadar nakon sljedećeg kola zasjeo na 2. mjesto. Junak će kod kuće igrati protiv Kamena, Primorac u Stobreču sa Orkanom, a Croatia će u Zmijavcima ugostiti Zmaja iz “bodulije”. Neretvancu također neće biti lako u Opuzenu protiv OSK-a, kao i Omišu protiv Vala. GOŠK ima, barem na papiru, nešto lakši posao protiv Makarana, i to na svom Lapadu. Zanimljivih dvoboja sigurno neće nedostajati niti u 16. kolu Treće HNL.