Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Borba za publiku na prvom mjestu

Autor: Irena Jurjević

14.12.2008. 23:00
Borba za publiku na prvom mjestu

Foto: Irena JURJEVIĆ



Borite se za publiku. Konzumirati vas neće diskografske kuće, već fanovi, poručili su predstavnici izdavačkih kuća mladim zadarskim demo bendovima na radionici “Cooltura za sve” održanoj u subotu u Arsenalu. Naime, prije koncerta “Made in Zadar” zadarski demo sastavi u Arsenalu su iz prve ruke imali prilike doznati što je potrebno kako bi potpisali ugovor za neku izdavačku kuću. Na tribini su gostovali predstavnici vodećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj – Anđelko Preradović iz Aquarius records, Lukrecija Goleš iz Dallas records te Tibor Šehtl iz Menarta. Tribinu je vodio Stipe Juras.
Na tribini je naglašena važnost dobre demo snimke i kvalitetne svirke u živo, a kada je u pitanju odluka za koju pjesmu odlučiti da ih zastupa, tu ocjenu najbolje je ostaviti bliskim prijateljima, budući da bend često ne zna realno ocijeniti koja bi pjesma mogla biti hit. Kao primjer je tako navedena kultna “Under the bridge” Red Hot Chilli Peppersa koju su članovi benda htjeli izbaciti s albuma, no na sreću, menadžer ih je nagovorio na suprotno.
Na upit je li bilo slučajeva da izdavač kontaktira izvođača, Preradović je odgovorio potvrdno, a radi se o Joli koji je svoju karijeru započeo svirajući po pirevima. Lukrecija Goleš je mladim sastavima poručila da što više sviraju:
– Možda u početku nećete dobiti velike novce, ali kroz koncerte se stvara publika, poručili su predstavnici pritom ističući potrebu i za samim menadžerima:
– Praksa je pokazala da sastav često ne zna prodati svoj proizvod i s vremenom mu treba menadžer. Ali nemojte poslati menadžera samog da priča, već dođite svi zajedno, rekao je Preradović.
– U početku s menadžerima ne potpisujte nikakve ugovore, a i u prvoj fazi neka se za taj dio posla brine neki vaš bliski prijatelj, kao šesti ili sedmi član benda koji se zajedno s vama veseli i gubi, poručio je Stipe Juras, koji inače i sam ima iskustva s menadžerstvom, budući da je upravo on ponio taj dio obaveza u promociji benda Rising Dream.