Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čak 50 posto roditelja tolerira opijanje vlastite djece

14.12.2010. 23:00
Čak 50 posto roditelja tolerira opijanje vlastite djece


Mogućnost da uzmu drogu imaju djeca koja se druže s konzumentima, koja su izložena pritiscima vršnjaka, znatiželjna djeca, ona koja se često dosađuju, tužna, nesretna i nervozna djeca, ona koja ne znaju rješavati probleme, koja su prethodno izložena stresu, gubitku, kriznoj situaciji, nadalje djeca iz obitelji u kojima se ne priča o osjećajima – Margareta Mesić


U okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti  jučer je u organizaciji Obiteljskog centra Zadarske županije  i Zavoda za javno zdravstvo  Zadar u Gradskoj knjižnici Zadar održana Javna tribina  „Obitelj stup prevencije”. Pred  brojnom publikom predavači  Mladen Mavar, Dario Vučenović, Margareta Mesić i Mladen  Klanac, redom psiholozi, obradili su nekoliko tema.
Mr.sc. Mladen Mavar, specijalist kliničke psihologije i  predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, govorio je  o ovisnosti kao prioritetnom  zdravstvenom problemu Zadarske županije.
Županija je ovisnost stavila  među pet prioritetnih zdravstvenih problema jer smo lani  bili prva županija po broju liječenih ovisnika, a ove godine  smo druga, odmah iza Istarske  županije. To što se broj liječenih  ovisnika povećavao kroz zadnje  godine govori i o kvalitetnom  radu zadarskih institucija i ustanova. Ipak, cilj nam je smanjiti vremensku razliku od prvog uzimanja droge do odlaska  na liječenje. Većina prvi put  drogu uzme sa 16 godina, čak i  prije, a na liječenje ode tek sa  26, 27 godina, rekao je Mavar,  dodavši da primorje, velik broj  turista, primanja i broj zaposlenosti u našoj županiji daju  plodno tlo za ovisnost.
Podrška obiteljima  suočenima s  problemom ovisnosti
Istaknuo je još jednom ponos na preventivni program  „Trening životnih vještina” koji zajednički financiraju Grad  Zadar i Zadarska županija uz  koordinaciju Zavoda za javno  zdravstvo Zadar, a provodi se  po školama Zadarske županije.
Ulogu Obiteljskog centra u  prevenciji i suzbijanju ovisničkih ponašanja objasnio je  mr.sc. Dario Vučenović, prof.  psihologije, ravnatelj Obiteljskog centra Zadar.
Obiteljski centar Zadarske  županije počeo je djelovati  prije godinu dana i u samoj  ovisnosti ima preventivnu,  savjetodavnu i edukativnu  ulogu. Važno je da su se na  ovom području ustanove zadužene za prevenciju počele  umrežavati. Naime, trend opijanja kod djece uzima maha,  kod nas ima slučajeva da čak  sa 11 godina djeca počinju s  konzumiranjem alkohola, što  je ulaznica u svijet ovisnosti,  napomenuo je Vučenović.
Važna je i podrška obiteljima suočenih s problemom  ovisnosti.
Obiteljski centar proveo je  tri projekta: „Rad s učenicima  i obiteljima koje su u riziku od  ovisničkog ponašanja”, „Škola  stup prevencije” i edukaciju o  zakonskim i pravnim aspektima u prevenciji ovisnosti, pri  čemu roditelje obično šokiraju  moguće sankcije. Prošli smo  radionice sa 820 roditelja, nastavnika, stručnih djelatnika,  286 učenika i 12 škola, kazao  je Vučenović.
Vučenović je istaknuo da im  problem u radu s roditelja  predstavlja to što čak 50 posto  roditelja tolerira opijanje vlastite djece u kasnijoj tinejdžerskoj dobi.
Obitelj i prevencija ovisnosti tema je koju je obradila  Margareta Mesić, prof. psihologije, voditeljica Službe za  prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno  zdravlje pri Zavodu za javno  zdravstvo. Upoznala je prisutne s rizicima.
Mogućnost da uzmu drogu  imaju djeca koja se druže s  konzumentima, koja su  izložena pritiscima vršnjaka,  koji su danas vrlo jaki, zatim  vrlo znatiželjna djeca, ona koja se često dosađuju, tužna,  nesretna i nervozna djeca, ona  koja ne znaju rješavati probleme, koja su prethodno  izložena stresu, gubitku, kriznoj situaciji, nadalje djeca iz  obitelji u kojima se ne priča o  osjećajima, navela je Mesić.
Dodala je, nadalje, da su  zaštitni faktori upravljanje  emocijama, akademski uspjeh, religioznost, autoritativni roditeljski stil koji podrazumijeva toplinu i nadzor.
Djeca nesretnih roditelja su  uglavnom i sama nesretna.  Roditelji ih najbolje mogu podučiti dobrim vlastitim primjerom. Čak 40 do 50 posto  mladih barem jednom proba  drogu, a roditelji to najčešće  ne znaju. Većina ih ostane na  razini eksperimentiranja, a u  slučaju da ne, roditelji ne trebaju paničariti već pozvati  stručnu pomoć.
Dobar bračni odnos kao  preduvjet zdrave obitelji pojasnio je Mladen Klanac, prof.  psihologije, voditelj Obiteljskog savjetovališta Caritasa  Zadarske nadbiskupije.
U zadnjih 15 do 20 godina  bračni odnos u Hrvatskoj je  poljuljan. Postao je težak, dramatičan, krhak i treba pomoć.  U Crkvi dugo postoji priprava  za brak, a sad se provode i  radionice s bračnim partnerima da osnaže svoje odnose i  nadamo se da će se to proširiti  po svim župama. Roditelji uvijek nose neko breme moguće  krivice, kao da se uvijek osjećaju prozvanima. Zato treba  osnažiti njihov odnos jer  bračni odnos je temelj svake  obitelji, a djeca kroz njega  promatraju svoje roditelje, na  kraju i sebe, rekao je Klanac.