Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Cijene stalno rastu, a plaće padaju…

14.12.2010. 23:00
Cijene stalno rastu, a plaće padaju…


Poskupjelo je gorivo, odmah za njim uvijek poskupi i kruh i tako redom. Cijene se dižu polako, a zapravo kad se okreneš unazad godinu dana, shvatiš da su neki proizvodi poskupjeli čak za 100 posto. Da je barem plaća za pola od toga išla prema gore. A ne da nije, nego se smanjivala, a i pitanje je koliko je njih uopće dobilo plaću, ističe Knežević


Pod utjecajem rasta cijena naftnih derivata na  Mediteranu, poskupjeli su i  naftni derivati na hrvatskim  Ininim postajama za od 14 do  27 lipa po litri i tako dosegli  najvišu cijenu u ovoj godini.  Posredno će novo poskupljenje  utjecati na blagdanski stol i  kupnju darova, posebice zato  što su mnogi novo poskupljenje  dobili umjesto željno očekivane božićnice.
Po nekim prognozama sindikalna košarica za prosinac premašivat će prosječnu hrvatsku  plaću, a ni kraj krize se ne nazire.
U moru loših vijesti, građani se  protiv depresivnog recesijskog  ozračja nastoje boriti optimističnim božićnim duhom, svjesni  činjenice da bit ovih blagdana  nisu skupocjeni darovi, ekskluzivni božićni menî ili neko ekstra  putovanje, već obitelj, prijateljstvo, zajedništvo.
U muci smo bliže Isusu
Neki se tješe time da su u  muci bliži Isusu. Ako je tako,  zasigurno su mu mnogi sve  bliže.
Ipak, muke je već svima dosta, posebice umirovljenicima  koji jedva spajaju kraj s krajem.
– Nove vijesti o poskupljenju  sigurno građanima ne padaju  baš blistavo. Još mi je mala  mirovina. Ionako nisam mislio  kupovati božićne darove jer nemam s čim, a sad još i manje.  Sigurno da će mi to sve utjecati  na blagdansko slavlje, kaže Mario Milin Lero dodajući da se  boljim vremenima nada još  odavno.
– Ja sam dijete Drugog svjetskog rata i od onda se mi još  nadamo boljem, a do danas nikako da to dođe. Ali još se  nisam prestao nadati, kažu da  nada umire posljednja, govori  Milin.
Manje optimistična je Anka  Krešan koja kaže da je zbog  cijele ove situacije jako tužna.
– Sve je gore i gore. Radila  sam 35 godina, invalid sam, nemam prste na ruci, a mirovina  mi je 1.500 kuna! Režije su sve  skuplje, i sve ostalo poskupljuje. Neće biti ni darova, ni jelke  ove godine. Nema, nego ubit se.  Bit će bolje kad dođemo tamo  gdje svi idemo, ogorčena je Anka.
Milanu Rovisu ipak nije sve  tako sivo, kad ima s nekim otići  na kestene.
– Teško je, što si stariji sve je  teže, ali čovjek sve može izdržati. Cijene idu svojim putem, Zemlja se okreće i treba  paziti da se ne sudariš s njom.  Ali Božić će nam biti lijep. Što  skromnije, to ljepše. Naći ćemo  se, veseliti, zapjevati… Stalno se  podiže negativna atmosfera, a  zapravo se u životu uvijek može  naći nešto lijepo. Može se lijepo  živjeti i s manje novca, ističe  Rovis, također umirovljenik.
Na pitanje o kupnji božićnih  darova, Rovis kaže da je za  njega dar otići sa suprugom na  kestene i prošetati po gradu.
Ankica Medak je, kako kaže,  domaćica bez primanja, i posao  se ni ne trudi tražiti.
– Što ću gubiti živce na to, kad  ni mladi s fakultetom ne mogu  naći posao, a kamoli ću ja.  Teško podnosim krizu, isto kao  i ostali građani. Božićno slavlje  će sigurno biti skromnije nego  inače. Na primjer, ne mogu nigdje otputovati. Blagdanska hrana će biti klasična – pečenka,  sarma, malo kolača… Darove  ćemo kupiti, ali po sitnicu za  svakoga. Ipak, to nije bit  Božića, rekla je ova domaćica.
Potrošači i “navlakuše”
I Zoran Knežević, predsjednik udruge Zadarski potrošač, slaže se da će blagdani  svima biti skromniji.
– Poskupjelo je gorivo, odmah za njim uvijek poskupi i  kruh i tako redom. Cijene se  dižu polako, a zapravo kad se  okreneš unazad godinu dana,  shvatiš da su neki proizvodi  poskupjeli čak za 100 posto. Da  je barem plaća za pola od toga  išla prema gore. A ne da nije,  nego se smanjivala, a i pitanje  je koliko je njih uopće dobilo  plaću, govori Knežević i pita se  do kad će to trajati.
– Prognoze su loše, pitanje je  hoće li uopće sljedeća godina  biti bolja i hoće li će se gospodarstvo pokrenuti. Ovako,  praktički preživljavamo, ističe  Knežević.
Snalaze se mnogi u recesiji i  to na rubu zakona pa su sitne  varke postale malo veće, a ljudima sve teže padaju.
– Nisu to više sitne varke.  Ljudima je svaka kuna važna,  dugo skupljaju novac za, na  primjer, perilicu rublja. Na kraju se ispostavi da su kupili  mačka u vreći. Perilica stara  deset dana ne radi, kupac pere  rublje kod susjeda, a prodavač  mu ne da zamjensku, niti mu  vrati novac, nego kaže da će se  perilica popraviti u razumnom  roku?! Kupac je ostao bez novca, nema to što je kupio, a i  pitanje je koliko traje taj razumni rok…, navodi Knežević  samo jedan od primjera kako  se ljudi snalaze u krizi i to  nauštrb drugih.
Tako recesija u božićno vrijeme samo neke vraća istinskim vrijednostima ovih blagdana.