Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kotlar: Sve priznajem jer želim da se što prije završi!

14.12.2010. 23:00
Kotlar: Sve priznajem jer želim da se što prije završi!


Vrhovni je sud dva puta ukidao presude kojima je Kotlar bio osuđivan na 3,5 godine zatvora. S obzirom da je sada priznao krivnju u završnim govorima koji su uslijedili čak je i tužitelj Denis Sokol zatražio najminimalniju zakonom zapriječenu kaznu


U cijelosti priznajem sve za što me se tereti i na način kako je to i opisano optužnicom. Kada me pitate zašto i zbog čega odustajem od svojih ranijih iskaza i obrana, samo ću vam reći da jednostavno želim da se sve ovo što prije okonča. Presude su već dva puta vraćene s Vrhovnog suda i želim da se to napokon završi. Iskreno mi je žao zbog djela koje sam počinio i izražavam duboko kajanje- rekao je jučer na Županijskom sudu u Zadru 38-godišnji Dino Kotlar. On je po treći put sjeo na optuženičku klupu zbog optužbe kojom se tereti za posjed i preprodaju droge.
S obzirom na to da je priznao krivnju, dokazni je postupak okončan u kratkom roku, a u završnim govorima koji su uslijedili čak je i tužitelj Denis Sokol za optuženog Kotlara zatražio najminimalniju zakonom zapriječenu kaznu. 
Naime, nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo presudu zadarskog Županijskog suda, kojom je 20. studenoga 2007. godine, Kotlar osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja 49,81 grama heroina koji je, prema optužnici, namjeravao preprodati na zadarskom narkotržištu, suđenje mu je ponovljeno 12. rujna prije dvije godine kada mu je izrečena ista zatvorska kazna. No, Vijeće sudaca Vrhovnog suda i tu je presudu ukinulo i zatražilo ponavljanje sudskog postupka zahtijevajući da se istraži jesu li zadarski policajci, koji su zbog toga i svjedočili, pretukli Kotlara i podmetnuli mu drogu naganjajući ga automobilom od Zadra do Sukošana, a i zbog nedostatka dokaza.
Kotlar smanjeno ubrojiv
Podsjetimo, na posljednjoj sudskoj raspravi, u rujnu prije dvije godine, pred Sudskim vijećem kojim je kao i tijekom prvog suđenja predsjedala Enka Moković, saslušana je nekolicina svjedoka kao i vještakinja psihijatrijske struke dr. Vesna Franić. Ona je ocjenjivala psihičko stanje optuženog Kotlara osobito – pravničkim rječnikom rečeno – u vrijeme počinjenja kaznenog djela te je utvrdila kako je on u to vrijeme bio, znatno smanjeno ubrojiv.
“Priča” se dogodila sredinom lipnja prije tri godine, kada su trojica policajaca Odjela za droge PU zadarske,  presrela Kotlara dok se on u koloni vozila nalazio pred semaforom pokraj parkirališta trgovačkog centra “Plodine”.
Prema optužnici zadarskog tužiteljstva, kad je vidio policajce koji su mu pokazali službene iskaznice, Kotlar  je naglo automobilom skrenuo preko parkirališta u pravcu magistrale, nakon čega je počela jurnjava cestom. Iako su mu, prema optužnici, policajci davali svjetlosne i zvučne signale da se zaustavi, Kotlar  je brzinom od 170 km/h vozio u pravcu Biograda.
Policajci ga pretukli?
Kada je ušao u Sukošan, heroin je kroz prozor automobila odbacio kod restorana “Bepo”, a drogu je naknadno pronašao jedan od policajaca. Nakon odbacivanja paketića, Kotlar  je nastavio vožnju, ali su ga policajci nakon izlaska iz Sukošana sustigli i počeli pretjecati te su se automobili u jednom trenutku i sudarili, nakon čega je Kotlar skrenuo s desne strane kolnika gdje se i zaustavio, nedaleko od restorana.
Na posljednjoj je raspravi svjedočio konobar kao očevidac cijelog događaja, a riječ je o Davoru Mužanoviću (34). On je tada ispričao kako su Kotlara zadarski policajci “nogama i rukama tukli po glavi i trbuhu iako je tada na rukama već imao lisice”.
– To je bilo tako ružno za vidjeti da sam odmah ušao u restoran” – posvjedočio je Mužanović.
Predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić izricanje presude zakazala je za danas.