Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Srčani, moždani, državni…

14.12.2010. 23:00


LAKO SE SADA JUNAČITI
Ovo što se ovdje može pročitati jako  sliči onome što sam napisao kada su  uhitili “generala” Zagorca. Onda su svi  upitani građani komentirali kako je  dobro da su ga uhitili, kako ga treba  strpati u zatvor, kako je bilo i vrijeme i sl.  A da si pred tim istim pametnjakovićima  prije samo godinu dana rekao kako je  malo sumnjivo da jedan general koji nije  vidio ni fronta ni rata, koji je do jučer materijalno bio  sasvim prosječan, odjednom ima milijune kuna i eura,  nekretnine i dragulje, rekli bi ti da si komunjara i  jugonostalgičar, Sorošev plaćenik, da si protiv hrvatskih  generala i sl. Onoga dana kada su uhitili Sanadera bilo je  jako slično i povijest se ponovila. Krenuli su tako novinari  kamerom po Hrvatskoj i pitali ljude za cijenjeno  mišljenje. A ljudima puna usta Sanadera. “Znali smo mi  da on krade!”, “Treba ga u zatvor!”, “Ha, ha! Konačno je  dolijao.”, “Bilo je više i vrijeme da ga uhvate”…. Zvuči  poznato? A je, malo mi je poznato. Ma vidi ti naših  junaka i revolucionara. Da se razumijemo, ne branim ja  Sanadera. On je, kako kaže naša premijerka koja ga je na  toj poziciji uostalom i naslijedila, “nevin dok mu se ne  dokaže krivnja”, i ima tko će se time baviti, ali mi sve to  pomalo ide na živce. Bio vam je tako svojevremeno u  Zadru jedan propali košarkaš koji je povremeno radio  kao redar. E on bi, kada bi došlo do gužve, čekao da  nekoga obore na pod, a onda bi se zaletio i udario ga  cipelom u trbuh. Uvijek ima ljudi koji se jave kada je  bezopasno.
KAKO SE KURTOVIĆ INFORMIRA?
Iako su bezobraznici s HRT-a premjestili “Globalno  sijelo” u neadekvatan termin, a onaj koji je imalo dali  onom ruglu “Selo, grad, selo, pa opet selo” Miroslava  Škore, ipak i dalje možemo gledati zanimljive priloge.  Ove su se nedjelje malo prošetali do Zadra i napravili  reportažu o bardu zadarskog radijskog novinarstva Gordanu Kurtoviću. Prilog je bio baš dobar i zanimljiv  (osobito ono kada su se gurali mikrofonima), a najbolji je  bio početak kada Kurtović započinje svoj radni dan, sjedi  i uz kavicu se, pomoću dnevnog tiska, informira o  novostima u zemlji i svijetu. A informira se dabome, kao  što smo jasno vidjeli na malom ekranu, uz “Zadarski list”,  jer se tamo prave informacije i dobivaju. Dobar prilog,  dobar novinar, ali i dobar izvor informacija.
VIKEND FILMOVI ZA INTELEKTUALCE –  “FANTASTIČNA ČETVORKA” I “FANTASTIČNA  PETORKA”
O tome kakvo mišljenje o hrvatskim TV gledateljima  imaju naše nacionalne TV kuće najbolje govore naslovi  filmova koje su nam pripremili za kraj tjedna, kada se  čovjek umoran od posla hoće malo zabaviti i kulturno  uzdignuti. To su naime dva, kako im i samo ime govori,  “fantastična” filma. U HRT-ovoj “Fantastičnoj četvorci”  radi se o svemirskoj misiji za proučavanje svemirskog  zračenja, a kakav je to film najbolje govori podatak da je  jedan od misionara napravljen od zemlje (ili blata). U  filmu “Fantastična petorka” Nove TV radnja je još  ozbiljnija. Neka dva brata idu u Njemačku gdje naiđu na  tajno, “podzemno” natjecanje, tj. Olimpijske igre, u  ispijanju pive. Najsmješnije je to što se ova komedija u  originalu zove “Beerfest”, što će reći “festival piva”, ali su  urednici smatrali da taj naziv nije bio dovoljno glup za  našu razinu gledateljstva pa su mu dali ovo novo,  fantastično ime. A koliko je to prigodna komedija za  obitelj dovoljno govori podatak da je zabranjena za  mlađe od 12 godina. Zbilja čine sve da nam razvedre  petak navečer.
ZGODNA KOMBINACIJA MAJONEZE I ZDRAVE  ISHRANE
Baš je nezgodno kada netko sponzorira neki film ili  seriju, a u istome se cijelo vrijeme govori o štetnosti tog  istog proizvoda koje se reklamira. A baš smo to doživjeli  ove nedjelje u seriji “Stipe u gostima” u kojem je HRT  izgleda polako počeo s običajem prekidanja programa  radi reklama. Sad, budimo iskreni, prekid od dvadesetak  sekundi za samo jednu reklamu tijekom cijele epizode  nije ništa prema onome na Novoj TV ili RTL-u kada  reklame traju toliko dugo da možeš otići u svinjac, zaklati  prasca, tranžirati ga, napraviti pršut, otići biciklom do  Paga po sir, čekati da se ispeče kruh ispod peke, pa onda  sve to složiti u jedan veliki okrugli sendvič, a kada se  vratiš pred televizor reklame još traju. Hm, malo sam  odlutao. Dakle, u “Stipi u gostima” cijelo vrijeme  raspredaju o tome koliko je štetna masna ishrana, o tome  kako treba izbjegavati nezasićene masnoće i one životinjskog porijekla, o tome kako jedući takve stvari  najvjerojatnije dobiješ srčani infarkt ili bar moždani udar,  a onda se sve to prekine reklamom za već gotovu  francusku salatu u kojoj je glavni sastojak majoneza. E pa  dobar tek i ne zaboravite uplatiti dopunsko zdravstveno  osiguranje.