Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Heptanoni – smrtonosni ili nužni?

14.12.2011. 23:00
Heptanoni – smrtonosni ili nužni?


Ledenko: Serviranje Heptanona na tanjuru ubije svaku volju i onom malom dijelu ovisnika koji bi se odlučio za liječenje u terapijskoj zajednici
Pupić-Bakrač: Terapija je nužna da bi pacijent usvojio socijalno prihvatljiva ponašanja, da ga maknemo iz narkookoline i da zbrinjavamo sve moguće apstinencijske simptome


Na izmaku Mjeseca borbe protiv ovisnosti ponovno se aktualiziralo liječenje ovisnosti o drogi supstitucijskom terapijom. Supstitucijska terapija bi se trebala izdavati prema smjernicama koje je propisalo Ministarstvo zdravstva i one su navodno dobre, ali Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge za suzbijanje zlouporabe droge i pomoć obitelji ovisnika Nada, stalno ističe da se te smjernice ne poštuju.
Upravo su članovi Udruge Nada slali peticiju Ministarstvu zdravstva jer, prema njihovim riječima, to nepoštovanje smjernica i izdavanje prevelikih količina metadona bez kontrole “njihovu djecu pretvara u zombije”.
Droga na tanjuru
Iako nisu naišli na veliko razumijevanje Ministarstva, podigli su prašinu oko ovog pitanja. Ledenko ističe da je njezin sin trenutačno na 20 doza heptanona te da ju je strah za njegovo zdravlje i život.
– Otkad se vratio iz Zagreba s liječenja kod dr. Sakomana, psihički je puno lošije, gore nego kad je otišao na liječenje. Sad pije 20 doza heptanona, doduše, pred liječnikom, ali ne znam kako će to njegovo srce izdržati. Upravo je sad u zadarskoj bolnici dvoje liječenih ovisnika koji su bili na metadonima. Otkazuju im organi i na kraju su svog životnog puta, govori Ledenko, dodajući da serviranje heptanona na tanjuru ubije svaku volju i onom malom dijelu ovisnika koji bi se odlučio za liječenje u terapijskoj zajednici.
– Mnogi se boje skidati bez supstitucijske terapije jer su apstinencijske krize deset puta bolnije. Zato nedostaje detoks jedinica i to u županiji koja je prva po broju ovisnika. Detoks jedinica i terapijska zajednica jedini su pravi istinski put do izlječenja, napominje Ledenko.
Psihosocijalni faktori
Dodaje da bi se sve institucije trebale uključiti u ovaj problem.
– Nema detoks jedinice, a ni na Odjelu psihijatrije za to nema predviđenih kreveta. Služba za prevenciju ovisnosti zjapi prazna i tamo ovisnike nitko ne potiče na liječenje u zajednici. Mislim da je Služba dobro radila samo onda kad je tamo bila dr. Belinda Vuksan, zaključila je Ledenko.
S druge strane, dr. Marija Pupić-Bakrač epidemiologinja iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri ZJZ-u, kaže da je supstitucijska terapija nužna.
– Izdavanje supstitucijske terapije se provodi po istim pravilima kao u većini europskih država, a kod nas po smjernicama koje je propisalo Ministarstvo zdravstva. Nužna je da bi se s pacijentom moglo raditi, da usvoji socijalno prihvatljiva ponašanja, da ga maknemo iz narkookoline i da zbrinjavamo sve moguće apstinencijske simptome koji bi se mogli pojaviti, pojašnjava dr. Pupić-Bakrač.
Što se tiče doziranja, određuje se, između ostalog, prema količini heroina na kojoj je pacijent bio.
– Doziranje i smanjivanje terapije se utvrđuje prema psihosocijalnim faktorima. Utvrđuje se psihičko stanje, socijalno funkcioniranje, njegovo poimanje. Treba voditi računa o eventualnim drugim lijekovima koje pije. Čak 40 – 50 posto pacijenata ima dualnu dijagnozu. Tu je i problem hepatitisa, obiteljska terapija, resocijalizacija… Puno toga više mi tu radimo nego da samo dijelimo heptanone, kao što nas neki žele prikazati, ističe dr. Pupić-Bakrač.