Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nedostaju nam tri boda za puno zadovoljstvo

14.12.2011. 23:00
Nedostaju nam tri boda za puno zadovoljstvo


Polovično sam zadovoljan. S obzirom da smo uzeli šest “neplaniranih” bodova protiv Dinama i Hajduka smatram da smo na kraju polusezone mogli i morali biti bolje plasirani – kazao je Surać


Uvijek po završetku polusezone ili na kraju sezone, nezaobilazan je razgovor s Jakovom Suraćem, kapetanom prvoligaša sa Stanova. Ove jeseni je odigrao 13 utakmica i sve su bile na visokom nivou. Zadar s njim i bez njega nije isti. Izgleda da za njega vrijedi ona stara izreka “da je kao vino, što stariji to bolji”. Nije nas iznenadilo što je na razgovor došao potpomognut štakama, iza njega je artroskopski zahvat na koljenu.
– Štake nosim isključivo da ne opterećujem koljeno i da oporavak bude što kraći. Ne boli me ništa – kazivao je dobro raspoloženi Surać. Nije čekao prvo pitanje, odmah je znao kako ćemo započeti razgovor.
– Pitat ćete me jesam li zadovoljan polusezonom. Odgovor je, polovično sam zadovoljan. S obzirom da smo uzeli šest “neplaniranih” bodova protiv Dinama i Hajduka smatram da smo na kraju polusezone mogli i morali biti bolje plasirani. Propustili smo puno šansi za uzlet na prvoligaškoj ljestvici i završili na 11. mjestu. Smatram da smo sada mogli biti barem za 2-3 mjesta gore i mogli smo puno mirnije čekati proljeće.
Koji je razlog što plasman nije bio bolji?
– Uvijek naglašavam da mi nije želja tražiti bilo kakav alibi i ponavljam, morali smo napraviti više. Smatram da nam nedostaju tri boda koje smo mogli realno osvojiti. Bilo je puno razloga koji su rezultirali tim propuštenim prilikama za uzlet. Prije svega bilo je puno ozljeda, a onda je do izražaja došao relativno siromašan fond igrača, tj. tanka klupa. Ne smijemo zaboraviti ni puno kartona zbog kojih su pojedini igrači morali napraviti stanku. Kada se sve to zbroji dolazimo do ovog rezultata, tj. 11. mjesta.
Protiv Hajduka i Dinama napravilo se više nego što se očekivalo?
– Upravo u tom kontekstu sam i govorio. Jer, kada se pobijede Dinamo i Hajduk i uzme šest bodova u te dvije utakmice, onda je realno da plasman na kraju bude bolji. Međutim, mi tzv. velike utakmice igramo odlično, ali kiksamo protiv “malih” klubova. To je znak da momčad nije u potpunosti sazrela i da imao još puno za raditi. Nesumnjivo je da smo s Dinamom i Hajdukom odigrali odlično, ali smo padali protiv Lokomotive i Rijeke gdje realno nismo smjeli. A kada se sve zbroji i oduzme bodovi protiv direktnih konkurenata su važniji nego protiv onih koji su u vrhu ljestvice.
Što je nedostajalo u igri Zadra da bi rezultat na kraju prve sezone bio bolji?
– Nedostajao je igrač kojim bi se u vrhu napada rasteretio Santini. Iz vezne linije osim Begonje, koji je iskazao veliki napredak, nismo dali ono što se realno moglo očekivati. Znači, morali smo više. Ipak, najviše je podbacila obrana, primili smo previše golova. Sve stoji, i da je bilo puno ozljeda, i da se nisu spojile tri utakmice u istom sastavu, i da cijela momčad igra obranu. Ali, moram naglasiti da je bilo puno individualnih grešaka iz kojih je primljeno previše zgoditaka.
Što Zadar mora napraviti kroz ovo razdoblje i što očekujete u nastavku sezone?
– Bit će teško, u to uopće ne treba sumnjati. Međutim, veseli me da sve imamo u svojim rukama i da o svemu odlučujemo sami. Većina momčadi iz donjeg dijela ljestvice dolazi nama u Stanove i tu ćemo rješavati svoju sudbinu. Smatram da smo ipak jači na svom travnjaku nego u gostima. U prva četiri kola proljetnog dijela igramo tri utakmice kod kuće i to redom, Varaždin doma, Lokomotiva u gostima, a nakon toga Šibenik i Inter na Stanovima. Naravno, nužna su nam pojačanja. Prije svega nam treba jedna špica koja će uz povratnika Terkeša činiti naš ubojiti tandem. Vraća nam se Jure Jerbić, a puno više očekujem od Antonija Mršića u nastavku, nešto slično što je davao prošle sezone. Nužan nam je još jedan igrač u obrani jer to pokazuje i broj primljenih pogodaka u ovoj polusezoni. Naravno, nekim igračima ćemo se vjerojatno i zahvaliti. U svakom slučaju vjerujem da ćemo na proljeće biti bolji i napokon napraviti iskorak prema vrhu ljestvice – kazao je na kraju razgovora Surać.


Santini je bio naša lokomotiva




Nezaobilazna tema bio je Ivan Santini, vodeći strijelac Zadra i Prve HNL.
– Santini zaslužuje sve pohvale, jednostavno, teško je pronaći riječi kojima bismo opisali i nahvalili njegovu eksploziju u ovoj polusezoni. Ne sjećam se da je jedan igrač u Zadru bio takva lokomotiva svojoj momčadi kao što je to ove jeseni bio Santini. Postigao je 10 golova, ali treba naglasiti da su njegovi pogoci bili odlučujući, za pobjede. Njegovim golovima pali su i Dinamo i Hajduk. Definitivno je u ovom trenutku prvo ime hrvatske lige.
Međutim, Santini će po svemu sudeći ove zime otići u neki veći klub.
– Naravno da smo svi sretni zbog njega, a s druge strane znamo koliko će nam biti teško bez njega i koliko ćemo ga teško nadoknaditi. Međutim, to je hrvatska stvarnost, bez prodaje takvih igrača ne bi preživjeli, a svi znamo koliko su teška ova vremena. U svakom slučaju siguran sam da će Santini pronaći jedan veliki klub, nadam se u inozemstvu i da će njegova karijera ići uzlaznom putanjom. Siguran sam da će se još puno čuti za njega i da će ubrzo zakucati na vrata reprezentacije. Ne bih to rekao da ne znam kako se radi o karakternoj osobi i igraču koji želi učiti i napredovati. Santini će imati veliku nogometnu karijeru – kazao je Surać.