Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dr. Roko Marcelić oslobođen optužbi

Autor: Suzana Bandić

14.12.2012. 23:00
Dr. Roko Marcelić  oslobođen optužbi

Foto: Vedran SITNICA



Predsjednik Sudskog vijeća sudac Željko Đerđ u obrazloženju nepravomoćne presude kazao je kako tijekom dokaznog postupka nije utvrđeno da je optuženi dr. Marcelić počinio kazneno djelo koje mu je tužiteljstvo stavljalo na teret


Zadarski gastroenterolog dr. Roko Marcelić jučer je oslobođen optužbi zbog nesavjesnog liječenja 72-godišnjeg Marijana Buškulića, koji je 22.  svibnja 2005. godine preminuo na Odjelu intenzivne  njege Opće bolnice u Zadru.
Iskrvario na putu na  operaciju
Predsjednik Sudskog vijeća sudac Željko Đerđ u  obrazloženju nepravomoćne  presude kazao je kako tijekom dokaznog postupka nije  utvrđeno da je optuženi dr.  Marcelić počinio kazneno  djelo koje mu je tužiteljstvo  stavljalo na teret.
Temeljem prijave Marina  Buškulića, sina pokojnog  Marijana, Općinsko državno  odvjetništvo u Zadru je protiv dr. Marcelića podnijelo  optužni prijedlog smatrajući  kako je nesavjesno liječio pacijenta koji je na tom Odjelu  u vrijeme njegova dežurstva  iskrvario do smrti oko 15 sati  i to na putu prema kirurškoj  dvorani gdje je trebao biti  podvrgnut operativnom zahvatu.
Na teret mu se stavljalo da  nije proveo sve pretrage, utvrdio točan izvor krvarenja i  percipirao količinu krvarenja nakon što je tog dana  ujutro zaprimio 72-godišnjeg Buškulića u teškom  stanju, pa da mu stoga nije ni  nadoknadio izgubljenu krv.  Također, optuživalo ga se i da  mu nije na vrijeme ponovio  gastroenterološki pregled.
Vjerojatno slijedi žalba
Sudac je oslobađajuću  presudu temeljio prije svega  na nalazima sudskih vještaka, a medicinsko se ponavljalo čak tri puta. Prvi nalaz  u kojemu je stajalo da je u  ovom slučaju napravljen niz  propusta donio je dr. Vuk  Borčić zajedno s patologinjom Vedranom Petrovečki.  No, odvjetnik zadarskog  gastroenterologa Branimir  Zorica zatražio je novo  vještačenje nakon što je ustvrdio da sudski vještak dr.  Vuk Borčić u vrijeme sastavljanja vještačenja nije bio  registrirani stalni sudski  vještak niti je imao licenciju  Hrvatske liječničke komore.  Iako je Borčić na sudu posvjedočio kako je zaboravio  na vrijeme produžiti licenciju te da je prije, a i poslije  tog vještačenja on nesmetano obavljao isti posao, novo  vještačenje odobrio je Vrhovni sud nakon čega su  vještaci Medicinskog fakulteta u Splitu, a potom i u  Osijeku donijeli svoje  stručne ekspertize, zaključivši kako propusta nije  bilo već da je riječ bila o  teško bolesnom pacijentu.  Upravo to što je kontrolno  vještačenje donijela srodna  ustanova, mogao bi biti razlog zbog kojeg će se tužiteljstvo žaliti na ovu nepravomoćnu presudu.