Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sturnela i Smolić najuspješniji Zadrani

Autor: Viktor Bogut

14.12.2012. 23:00
Sturnela i Smolić najuspješniji Zadrani

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Niti katastrofalne vremenske (ne)prilike nisu uspjele spriječiti najbolje hrvatske pikadiste da se u velikom broju okupe na drugom ovosezonskom mastersu u organizaciji Hrvatskog pikado saveza koji je održan u Donjoj Pušći pored Zaprešića. Pikadista iz Zadra je bilo 19. Na kraju su Zadrani bili i dobročinitelji jer su skupinu pikadista iz Splita koji su do Zaprešića doputovali vlakom i nikako nisu mogli dalje, pokupili i prevezli do Donje Pušće. Nažalost, svi skupa su zakasnili na prvu disciplinu dana Cricket, ali su odigrali preostale dvije i osvarili zapažene rezultate. Masters je obilježila Vlatka Lešić, bivša reprezentativka koja je zbog fakulteta i posla propustila cijelu prošlu sezonu. Vlatka je već na prvom ovosezonskom mastersu dala naznake povratka u formu, a u Pušći je eksplodirala osvojivši zlato u sve tri discipline. Povratak igračice koja je 2008. godine, kao 19-godišnjakinja, senzacionalno osvojila naslov ukupne pobjednica europske masters serije, tzv. EDU Rankinga, sjajna je vijest za žensku reprezentaciju koja se s Vlatkom u ovakvoj formi može ponovo upustiti u borbu za medalje.
 Veliki dan obitelji Lešić upotpunio je stariji brat Vladimir koji je slavio u elitoj disciplini 501 DO. Njemu je to bio šesti uzastopni finale u toj disciplini na nacionalnim mastersima (sva četiri prošle sezone i prva dva ove), a pritom je doživio tek jedan poraz. U konkurenciji igrača 2. kategorije slavio je Alan Ljubić iz Zagreba pobjedom u finalu protiv sve boljeg Splićanina Mire Buhe, dok je treći bio Mario Stanec iz Samobora. Među ukupno 34 igrača u 2. kategoriji nastupilo je čak 11 igrača iz Zadra. Najviše uspjeha imao je Roko Sturnela koji je ostao korak kratak od medalje i osvojio je četvrto mjesto. Božo Smolić je bio peti, dok su Mateo Iveljić i Ivan Matak završili na diobi sedmog mjesta te Mateo Bencun i Daniel Krizman na diobi devetog mjesta. Dakle, čak šestorica među prvih dvanaest.
 U disciplini parova najbolji rezultat su osvarili Jure Jerak i Božo Smolić koji su u konkurenciji 35 parova sastavljenih od najboljih hrvatskih pikadista (u parovima sve tri kategorije igraju zajedno) osvojili dobro sedmo mjesto, dok su Roko Sturnela i Ivan Matak bili 13.
 Zadrani dobro stoje i na ukupnom poretku masters liste nakon dva odigrana mastersa, a među Top 20 igrača su četvorica Zadrana. Nino Barić, junak prvog mastersa u Županji, na četvrtom je mjestu sa 77 osvojenih bodova, Roko Sturnela je šesti, Mateo Bencun 12. i Ivan Matak 13. Još da su na vrijeme stigli u Pušću i nastupili na prvoj disciplini dana, Cricketu, sigurno bi bio još pokoji bod više na njihovom kontu.
Budući da 14 prvoplasiranih na kraju sezone, odnosno nakon sva četiri odigrana mastersa ima osiguran nastup na pojedinačnom PH koji je na rasporedu krajem ožujka 2013. u Zagrebu, za očekivati je da će Zadar biti itekako brojno zastupljen. Što je sjajno s obzirom na to da je u Zadru tek prošle sezone prvi put pokrenuto ligaško natjecanje u pikadu.
 Kod trećekategornika je u konkurenciji 42 igrača slavio Alan Ljubić iz Zagreba, a od osmorice Zadrana najviše uspjeha je imao Šime Karamarko koji je zauzeo peto mjesto, dok je Goran Salopek bio sedmi. Treba spomenuti 17. mjesto Luke Ađanskog koji ima tek 14 godina i velika je nada zadarskog pikada.