Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Topla voda dr. Oza

Autor: Mario Padelin

14.12.2012. 23:00


“PIRATI S KARIBA – PROKLETSTVO CRNOG BISERA” ILI “PROKLETSTVO REKLAMA”
Upravo je zapanjujuće koliko je film Pirati s Kariba najavljivan tijekom zadnjih par tjedana. Nije bilo bloka reklama ili jinglova na RTL-u, a da se nije spominjao, kao da se radi o najveličanstvenijem djelu u povijesti kinematografije. Ja osobno takve filmove ne gledam, jer mi to sve skupa sa Gospodarima prstenova, Hobitima i Harijima Poterima, sa svom onom svojom kompjutorskom animacijom, više sliči na neki crtić sa gormitima i sličnim dijaboličnim nakazama nego na normalan film, tako da mi nije jasno da ga može gledati netko tko ima više od osam godina i to samo pod uvjetom da se dotičnom pokvario Playstation i kompjuter pa nema druge zanimacije.
Više je stvari koje uznemiruju. Jedna je, možda i najvažnija, termin emitiranja odmah poslije večere, a to napominjem jer se radi o filmu koji je prepun poluraspadnutih lešina, rezanja vratova, otkidanja glava i čega sve ne. Najsmješnije je što je “gledanje filma omogućila” nekakva čoksi-boksi čokolada gdje neki smiješni crtani likovi pjevaju božićne melodije koje se tako lijepo slažu sa krvoločnim sadržajima koji slijede. Općenito, količina reklama koja je popratila ovaj film je bila toliko grozomorno pretjerana, da se čovjek zbilja upita gdje je tome granica. Doslovno se može reći da su nam emitirali reklame povremeno prekidane filmom o piratima, tako da se ni uz najbolju volju nije moglo pratiti radnju, ma koliko god ona naivna i infantilna bila.
LARIN IZBOR – OVAKO BIH I JA MOGAO SNIMATI SAPUNICU ZA STO EURA PO EPIZODI
Larin izbor je nekada bila serija koju je puno ljudi gledalo, pa sam čak i ja povirio jednu epizodu i komentirao je relativno blagonaklono. Poslije sam od onih koji su njom bili infišani čuo da se sve razvodnilo, da je puno nepotrebnih flash-backova i da to više nije to. Ovoga sam se utorka ipak prisilio malo pogledati i shvatio sam na što su mislili. Petnaest minuta je trajalo nekakvo prenemaganje. Neka dugokosa ženska u muškoj košulji pokušava upaliti auto koje neće da kresne, pa nekako ipak uspije, pa dođe na plažu, pa zamišljena gleda u morsko plavetnilo, pa opet pokušava upaliti auto, pa vergla li vergla, pa dođe neki Jakov, pa se oni ljube, a prije toga neki mutni tip (neki doktor, navodno) baci onu žensku od prije niz stijene, pa se Jakov opet ljubi na onoj istoj plaži, a Lara ih gleda sa pola metra udaljenosti, što oni naravno i ne primjećuju, sve dok ih ona ne prekine riječima: “Oskvrnija si našu ljubav. Baš tu smo se prvi put poljubili”… Bla, bla, truć, truć…
Sve je to toliko loše napravljeno da ne mogu vjerovati da je to ona ista serija od prošlog proljeća. Toliko stupidnih dijaloga i loših kadrova dugo, dugo nisam vidio. Samo im još fali ona smiješna muzika iz indijskih sapunica pa da komendija bude kompletna. Ja znam da je kriza, ali ovo je toliko jeftino da me podsjeća na onu sprdačinu iz Nadreality showa kada snimaju sapunicu Ljubav u supermarketu, u kojoj svi glumci skupa stoje u trgovini ispred jedne police sa košarama u rukama i razglabaju tko je s kime, tko je tko kome i sl. Bilo bi smiješno da nije žalosno.
DOKTOR OZ NAM OTKRIVA AMERIKU
Ima li nešto što je prikladnije za onaj ograničeni sloj Amerikanaca koji ne vidi dalje od svog nosa, od Oprah Showa? Ima li još neki cirkus gdje u publici sjede polumanite, debele, egzaltirane, histerične žene koje svaki čas padaju u afan i vrište na svaku glupost koja im se servira? Ima, ima! Taj se show zove Dr. Oz. On je preplanuo, zgodan, šarmantan, markantan, a svojim obožavateljicama priča o zdravom životu, o ljepoti i kako živjeti vječno i zdravo, izgledajući sve mlađe i mlađe. Pa onda izvlači te tuke na pozornicu kao neke svoje “pomoćnice” koje mu pomažu tako da obuku mantil (nakon što ga izgrle i izljube – doktora, ne mantil) i onda mu par sekundi nešto pridrže i vrate se na svoje mjesto kraj sebi sličnih koje poskakuju i cikću od oduševljenja. Nekidan smo imali jednu 40-godišnjakinju koja misli da joj se jetra nalaze tamo gdje je slezena i koja samo što nije zajahala nesretnog Oza, tako da nam je jedva uspio kazati ono o čemu mi glupi i neobrazovani Europljani do sada nismo imali pojma. Da treba jesti zdravo, da se treba kretati, baviti se sportom, paziti na težinu, na kolesterol… E samo nam je Dr. Oz nedostajao da nam to objasni. Mi to ništa nismo znali.
[email protected]