Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Povratak među bodule

14.12.2013. 23:00
Povratak među bodule


Otok je sudbina i način života. Otok je i utopija, a utopija može biti samo otok. Za one koji su, pak, postali ovisni o otoku možemo ustvrditi da pate od “rijetke, ali neizlječive” bolesti insulomanije, čiji se “simptomi” mogu iščitati i na stranicama zbirke kratkih pripovijetki o mladom liječniku koji je na početku karijere neočekivano i potpuno nespreman završio na otoku na kojemu nikad prije nije bio. Iz pera dr. Dražena Grgurovića, liječnika i donedavnog dogradonačelnika Grada Zadra, ali i, prema vlastitu priznanju, nesuđenog nogometaša, nižu se crtice i slike bodulskog života, duhovite i šarmantne kakve može iznjedriti samo malomišćanska sredina okrenuta jedino i isključivo sebi.
U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku, među bodulima koji su ga nadahnuli i inspirirali, dr. Grgurević jučer je predstavio svoj literarni prvijenac “Doktor na otoku”, koji je u prvih nekoliko tjedana na tržištu polučio takav uspjeh da se već priprema drugo izdanje.
– Dok sam radio i živio na Ugljanu, spoznao sam koliko je muke i truda potrebno da bi čovjek preživio na otoku. Za mene koji sam došao iz grada to je bila neka vrsta izolacije u kojoj vrijeme poprima drukčiju dimenziju i značenje. Živi se u skladu s prirodom i onim što priroda donosi. A na vrhu te piramide predivni su ljudi koji su mi rekli da ću uskoro biti veći bodul od njih samih. Tako je i bilo, jer ja se nisam u te četiri godine mogao maknuti s otoka, a oni su ipak imali slobodu izbora, kaže autor koji je knjigu posvetio prijateljima bodulima, ali i svome ocu koji ga je često posjećivao za života na otoku.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU