Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvanaest otpisanih: Dobijemo li otkaz, na ulici smo

14.12.2016. 23:00
Dvanaest otpisanih: Dobijemo li otkaz, na ulici smo


Bili smo šokirani “Božićnom čestitkom”, najavom otkaza za 12 dugogodišnjih radnika koji rade po 20, pa neki i 35 godina. Obrazloženje je bizarno, a i protuzakonito, što je najgore. Ovdje nema riječi o smanjenju opsega posla jer Falkensteiner posla ima i više nego dovoljno, a pogotovo ovoga na kojima ovi radnici rade. To potvrđuje i činjenica da zapošljavaju sezonce, ljude na određeno radno vrijeme, a za vrtlarske poslove angažirali su privatnu tvrtku Magnolia, ukazao je sindikalac Vedran Uranija na razloge jučerašnjeg prosvjeda radnika hotela Falkensteiner&Borik, najavljujući i tužbe ukoliko Uprava ustraje na otkazima za četiri konobara, tri kuhara, dva vrtlara, dva kućna majstora i jednog dostavljača.
– Ovi otkazi nezakoniti su, kako po Zakonu o radu RH, a tako i po smjernicama Europske komisije koja je dala mišljenje obavezujuće i za Hrvatsku kao članicu EU da razlozi otkaza moraju biti individualizirani. Ovdje je, međutim, dano samo generalno obrazloženje da je riječ o smanjenju opsega posla i reorganizaciji. Po toj logici bi onda mogli biti svi otpušteni svugdje, pojašnjava Uranija dodajući kako je sindikat reagirao i pismeno prema Upravi navodeći kako su otkazi nezakoniti, nepravični, neutemeljeni i asocijalni jer tvrtka financijski odlično stoji. Iznio je i sumnju u obaviještenost vlasnika tvrtke u Austriji o potezu Uprave te najavio kako će i samom vlasniku uputiti pismo.
Za radna mjesta svojih kolega spreman je boriti se svim raspoloživim, legalnim načinima i sindikalni povjerenik STUH-a Venco Marčina. Marčina napominje i kako je riječ o starijim radnicima koji bi u slučaju otkaza teško pronašli drugi posao pa apelira na Upravu društva da uzme u obzir i taj socijalni element.
Mirjana Breulj  je vjerojatno u najtežoj situaciji među radnicima. Nakon 20 godina rada prijeti joj otkaz bez nade da će skoro ili ikada naći drugi posao, a do mirovine još joj je nekoliko godina. No, Mirjana je samohrana majka koja školuje 24-godišnju studenticu i živi u podstanarstvu.
– Jedva s ovom malom plaćom preživljavam i ovako, a ako dobijem otkaz, ja sam na ulici. Ugrožena je i budućnost moje kćeri budućnost jer joj neću moći financirati studij, kroz suze govori Mirjana skrhana nemilosrdnom odlukom Uprave i to upravo pred blagdane, pred Božić.
Hoće li Uprava imati sluha i samilosti prema ovim ljudima ili im ukrasti Božić, a i više od toga, ostaje za vidjeti.
Za komentar navoda radnika i sindikalista upitali smo prozvanu Upravu tvrtke, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:
“Uprava društva Borik d.d. iz Zadra, Majstora Radovana 7, ovim putem izjavljuje kako navod o poslanim Odlukama o otkazu Ugovora o radu za 12 zaposlenika društva nije točan. Naime, do sada je poslan samo prijedlog Odluka o otkazu predstavniku Sindikata na uvid i očitovanje te sada slijedi pregovaranje o mogućim otkazima, otpremninama ili nastavku radnog odnosa u društvu. Činjenica jest da postoje određeni zaposlenici koji opisom radnog mjesta predstavljaju višak zbog gospodarskih i organizacijskih razloga. Uprava društva je spremna radi socijalnog aspekta pristupiti pregovorima s navedenim zaposlenicima kako bi se za iste našlo najbolje rješenje”.