Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Klape Škuribanda iz Zadra i Timbar iz Bibinja pjevale za Hrvate u Austriji

14.12.2016. 23:00
Klape Škuribanda iz Zadra i Timbar iz Bibinja pjevale za Hrvate u Austriji


Ženska klapa Škuribanda iz Zadra i muška klapa Timbar iz Bibinja nastupale su na 12. Festivalu hrvatske glazbe u Beču. Klape su imale dva koncerta te su gradišćanske Hrvate i Bečane oduševili tradicionalnim dalmatinskim a capella pjesmama, kao i narodnim božićnim napjevima.
Prvog dana su nastupali u naselju Veliki Borištof u Gradišću, saveznoj austrijskoj državi s većinskim hrvatskim stanovništvom, u Kulturnoj zadrugi KUGA, a sljedeći nastup imali su u Hrvatskom centru u Beču.
Tijekom boravka u Beču, klape su u neobaveznim nastupima zabavljale i goste poznatog hrvatskog restorana Kornat u Beču. Naime, vlasnik restorana, Željko Radić, iz čijeg kraja dolaze ove dvije klape, pozvao ih je i omogućio dolazak raspjevanih Dalmatinaca, a na zadovoljstvo svih nostalgičnih Hrvata u Beču.
Također i na zadovoljstvo samih izvođača koji su po povratku istaknuli kako su nastupi za dijasporu u Beču bili posebno iskustvo, prožeto emocijama i veseljem, a stvorena su i neka dugoročna prijateljstva.
Ženska klapa Škuribanda djeluje u sastavu: Ivka Marušić (1. sopran), Marijana Šarić (2. sopran), Terezija Punoš (2. sopran), Ivona Tafra (1. alt), Nina Sekula (1. alt), Daria Švorinić (1. alt), Julija Knežević (2. alt), Neda Frakin (2. alt) i Arianna Baždarić (2. alt), dok peteročlanu mušku klapu čine Mateo Nikolić (1. tenor), Antonio Sekula (2. tenor), Mislav Šindija (bariton), Antonio Sikirić (1. bas) i Matej Sikirić ( 2. bas).
U okviru Festivala hrvatske glazbe, u Beču je na više lokacija u mjesec dana održano mnoštvo glazbenih događanja s gotovo svim vrstama glazbe. Osim Zadranki i Bibinjaca, nastupali su još i Neno Belan i Fiumens, Matija Dedić, Zrinka Posavec, Zbor Hrvatske radio-televizije i drugi.