Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tko napuše 0,0 promila, dobije poklon

14.12.2016. 23:00
Tko napuše 0,0 promila, dobije poklon


U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Policijska uprava zadarska i Zavod za javno zdravstvo Zadar (ZJZ) proveli su u srijedu na Obali kralja Tomislava zajedničku preventivnu akciju u prometu. Vozači koje su policijski službenici alkotestirali, a koji nisu bili pod utjecajem alkohola, dobili su prigodan poklon od djelatnika Zavoda. U vrećicama su se našle brošure o borbi protiv ovisnosti, alkohola i kocke te o mentalnom zdravlju, potom prigodne majice i kalendar za 2017. godinu.
Rezultati baš svih alkotestiranih vozača očekivano su bili 0,0 promila alkohola u krvi. Vozače je bez sumnje više iznenadio broj ljudi koji su ih dočekali po izlasku iz vozila, policajci, čak šest djelatnica ZJZ-a predvođeni voditeljicom jedne od službi Stelom Erstić-Klepac i predsjednicom Povjerenstva Marijom Pupić-Bakrač te nekoliko novinarskih ekipa, nego rezultatima puhanja u draeger.
 – Nisam znao da će se ovdje provoditi policijska kontrola te što se obilježava ovom akcijom. Mogu reći kako se ne bojim ničega pa ni puhanja u draeger, govori Slobodan Lukić, dodajući kako radi kao vozač FINA- inih vozila pa jako poštuje pravila službe.
 Prometnim policajcima bilo je zanimljivo kad je iz sljedećeg automobila zajedno s vozačicom izašla njezina kćer, čvrsto u rukama stišćući velikog plišanog medvjedića.
– Nije me bilo strah rezultata koje pokazuje draeger jer nisam pila alkohol, a i inače ne pijem kad vozim, kazuje Petra Lovrin-Kapitan.
Od prometnih policajaca smo, pak, doznali kako ne pamte kada su u redovitim kontrolama u prometu u noći na subotu ili nedjelju “ulovili” vozača u alkoholiziranom stanju. Najviše izgleda da se zaustavi takav vozač postoje vikendima pred samu zoru. Pritom hvale snižavanje cijena vožnje u taksi prijevozu, koje je izazvala pojava konkurencije, što je mnoge koji izlaze tih noći, preusmjerilo na korištenje taksija.
Inače, ZJZ je u dosadašnjem programu Mjeseca borbe protiv ovisnosti već održao radionicu s učenicima Prirodoslovno- grafičke škole, kojima su o ovoj temi održali predavanje. Nakon toga su učenici izrađivali plakat koji najavljuje današnju javnozdravstvenu akciju, u okviru koje će se na štandu na Narodnom trgu dijeliti brošure. Kako smo doznali od Erstić- Klepac, iako je Zadar i dalje na 1. mjestu u Hrvatskoj prema broju registriranih ovisnika prema broju stanovnika, ipak se smanjuje broj novih registriranih ovisnika.
S druge strane PU zadarska, uz jučerašnju akciju kontrole prometa, najavljuje početak svoje tradicionalne akcije Mir i dobro, u kojoj će se represivne mjere naglašenije koristiti.