Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Polački krš se pretvara u zemljište

Autor: Siniša Klarica

15.01.2009. 23:00
Polački krš se pretvara u zemljište

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na područje Općine Polače vratilo se između 100 i 150 hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Točan broj povratnika nažalost nije poznat ali se zna da je na području općine obnovljeno 19 kuća povratnika te su u proceduri još 40 zahtjeva za obnovom, rekao je za vrijeme današnjeg posjeta potpredsjednika Vlade RH Slobodana Uzelca Općini Polača njen načelnik Viktor Prtenjača. Međutim, iako se radi o povratnicima pretežito starije životne dobi, već sad se u naselju Kakma, kaže potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, treba razmišljati o aktiviranju područne škole. Također, planira se i stvaranje uvjeta za rad mjesnih odbora, kako bi građani mogli glasovati u njima a ne da ih se organizirano prevozi na birališta izvan njihovog naselja. Ipak, dodaje Prtenjača, ekonomske prilike u Općini Polača bit će odlučujući za možebitni povratak mlađe populacije Srba. Igrom slučaja, na području općine u kojoj nije zabilježen niti jedan međunacionalni incident, ne postoji niti metra kvadratnog zemljišta u državnom vlasništvu.
Na sastanku u zgradi Općine Polača, potpredsjedni Uzelac istaknuo je zadovoljstvo načinom na kojeg su mještani općine krš pretvorili u poljoprivredno zemljište, što je obrnuti proces u ostalim dijelovima Hrvatske. Ipak, Uzelac je kao otvoreno pitanje definirao zahtjeve takvih poljoprivrednika za većom potporom države. Ono što ne zadovoljava sigunro je neiskorišteni potencijal zaleđa Zadarske županije u turizmu. Zamjenik zadarskog župana Đani Bunja rekao je da se prema programu Razvojne agencije Zadarske županije očekuje da će se za pet godina oko 100 domaćinstava baviti ruralnim turizmom. Također, Bunja je rekao da je ovog tjedna u Benkovcu počeo s radom ured za okrupnjavanje zemljišta, za sad, samo jedan od četiri takva u cijeloj Hrvatskoj koji djeluju uz potporu Vlade Kraljevine Švedske.
Potpredsjednik Uzelac posjetio gospodarsku zonu Primat i objekat za prikupljanje, sortiranje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda tvrtke „Plodovi zemlje Matijević” iz Donjeg Miholjca. Objekt koji bi trebao biti gotov za mjesec dana trebao bi postati jedan od gospodarskih oslonaca razvoja Općine Polača, a do sad je u njega uloženo 20 milijuna kuna. Potpredsjednik Uzelac obećao je pomoć na obnovi elektro i vodoopskrbne mreže. Za to je neophodno, dodaje načelnik Prtenjača, izvršiti kabliranje u dužini 8 km između Biograda i naselja Kakma kako bi se gospodarski objekti mogli opskrbiti kvalitetnom električnom energijom. Trenutačno u tvrtki radi 20-ak djelatnika, a kad se objekt završi, posao će u njenu naći između 40 i 60 djelatnika.
Nakon obilaska Jagodnje Donje i Gornje, potpredsjednik Uzelac je obišao i nositelja gospodarskog razvoja Općine Polača tvrtku ABK iz Zapužana, koja je 2002. godine započela s radom proizvodeči u krugu nekadašnje krečane betonsku galanteriju. Direktor tvrtke Davor Kulušić rekao je da je tvrtka počela s nekih 3 milijuna kuna prometa, koji je do danas narastao na preko 20 milijuna kuna. Međutim, najveći problem je likvidnost kupaca, tj. ABK ima problema s naplatom svojih isporučenih proizvoda.


 ZADOVOLJSTVO POVRATOM ZEMLJIŠTA


Slobodan Uzelac je izrazio zadovoljstvo načinom na kojeg je Vlada RH riješila problem zauzetog poljoprivrednog zemljišta. Pritom je rekao da se netko iz komisije za dodjelu napuštenih stanova u Benkovcu nakon rata sjetio kako bi bilo dobro dodijeliti i tuđe poljoprivredno zemljište.
– Međutim, ljudima su vjerojatno rekli da će im to zemljište ostati zauvijek. Stoga su se umjesto jednogodišnjih, podizali višegodišnji nasadi. Hrvatska je hvala Bogu pravna država i nakon dugog vremena Vlada RH je pred okončanjem tog problema na način da će vlasnicima biti vraćena zemlja, a oni koji su posadili višegodišnje nasade bit će obeštećeni. To je još jedan dokaz kako se ova Vlada odnosi prema ostacima prošlosti na zadovoljstvo sviju strana, rekao je nakon sastanka u Polači Slobodan Uzelac.