Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prikupljeno preko stotinu vreća smeća

Autor: Branko Božić

15.01.2010. 23:00
Prikupljeno preko stotinu vreća smeća

Foto: Branko BOŽIĆ



Prije nego što smo došli na ovu dionicu detaljno smo očistili i pročešljali zeleni pojas na cesti Sukošan-Zemunik. Sad smo ovdje i planiramo da ćemo dionicu Zadar-Bokanjac-Poljica-Ražanac očistiti u idućih desetak dana, kaže vlasnik tvrtke “Eko-Rad” Kornelije Buča
Čelni ljudi Javnog poduzeća Ceste Zadarske županije ovih su zimskih dana pokrenuli široku ekoakciju čišćenja zelenog pojasa uz prometnice šireg zadarskog područja. Jedna takva akcija upravo se sada realizira na 25 kilometara dugačkoj dionici županijske ceste od Ražanca do Zadra. Poslove na terenu provodi specijalizirana tvrtka za ovaj vid poslova “Eko-Rad” iz Biograda vlasnika Kornelija Buče.
– Prije nego što smo došli na ovu dionicu detaljno smo očistili i pročešljali zeleni pojas na cesti Sukošan-Zemunik. Sad smo ovdje i planiramo da ćemo dionicu Zadar-Bokanjac-Poljica-Ražanac očistiti u idućih desetak dana, naravno, ako nam vremenske prilike budu naklonjene. Čistimo s obiju strana kolnika u širini od tri do pet metara i u ovom smo kratkom vremenu ovdje prikupili više od 100 vreća raznog odbačenog otpada, koji se ovdje u najvećoj mjeri našao uglavnom zahvaljujući nesavjesnim vozačima. Riječ je o raznim limenkama, stiroporu, automobilskim gumama i drugim dijelovima automobila, plastičnim bocama, starim novinama i koječemu, kaže vlasnik tvrtke “Eko-Rad” Kornelije Buča.
– Nevjerojatno je koliko se kod nas zagađuje okoliš, a da se pritom ne razmišlja da svaka odbačena stvar uništavajuće djeluje na naš okoliš kao i na svih nas. Govori se da je kriza i recesija, a vidite da među prikupljenim kutijama cigareta najviše prevladavaju one najskuplje marke Marlboro i njemu slične, pojašnjava nam Buča, dodajući da njega i njegovu radnu ekipu nakon akcije na ovoj dionici čeka sličan posao na županijskoj cesti Murvica-Briševo-Mazija kuće-Nin. No tu, po svemu sudeći, neće biti kraj, jer se do početka turističke sezone planira detaljno pročešljati i još neke druge putne pravce na području Ražanca, Nina, Privlake i Vira.
Spomenuta je akcija ne samo među vozačima, već i među žiteljima Ražanca, Ljupča, Ljubačkih Stanova, Poljica, Poljica Briga, Krneze i ostalih ovdašnjih mjesta pobudila veliko zanimanje, a konačno i zadovoljstvo.