Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spremni za velike poplave

Autor: Siniša Klarica

15.01.2010. 23:00
Spremni za velike poplave

Foto: Filip BRALA



Izvanredno stanje proglašava se kad Žegarsko jezero naraste na 250 cm. U slučaju da je bila potrebna evakuacija, cijeli problem bi riješile Hrvatske vode, a DUZS bi u slučaju potrebe poslao dodatne snage ili Državnu interventnu postrojbu
Državna uprava za zaštitu i spašavanje u Zadru, spremna je za slučajeve velikih poplava kakve su se dogodile u Lici i drugim dijelovima Hrvatske. Prema riječima načelnika Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Darka Teska u Zadarskoj županiji postoje tri neuralgične točke koje zahtijevaju posebnu pažnju ove državne uprave.
– Riječ je prije svega o području općine Gračac koja ima problem nabujale rijeke Otuče. Naime, nakon naglog otapanja snijega i leda Otuča nabuja i prijeti odsjecanjem pojedinih naselja. Također smo detektirali problem Novog naselja u Gračacu gdje je odvodnja loše izvedena pa kad Otuča nabuja dolazi do problema, kazao nam je na početku Darko Tesko.
Na to se nadovezuje i problem sa smrzavanjem električnih vodova, ali sve te probleme, svatko u svojoj domeni i prema planovima za djelovanje u izvanrednim situacijama, rješavaju Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske ceste itd. DUZS se uključuje u koordinaciju i kad postojeće snage nisu dostatne za učinkovitu intervenciju. Drugi problem na koji DUZS posebno pazi jest akumulacija Muškovci kod Obrovca. Problem ove akumulacije, kaže Tesko, riješen je s potpornim zidom za čiju gradnju je utrošeno 22 milijuna kuna. Nešto uzvodnije Zrmanjom, problem je poplavljivanje Žegarskog polja. Tako su 7. siječnja ove godine Hrvatske vode proglasile redovnu obranu od poplave jer se razina vode popela na iznad 170 cm, točnije narasla je na 240 cm. Izvanredno stanje proglašava se kad Žegarsko jezero naraste na 250 cm. U slučaju da je bila potrebna evakuacija, cijeli problem bi riješile Hrvatske vode, a DUZS bi u slučaju potrebe poslao dodatne snage ili Državnu interventnu postrojbu. Hrvatske vode u Splitu gospodare i s centralnim skladištem u kojem se nalaze čamci, čizme i ostala oprema, pa se na zahtjev DUZS, ta oprema distribuira na ugrožena mjesta.
Osim tih slučaja poplave, dio redovne pažnje DUZS-a jesu i prekidi trajektnih i brodskih komunikacija s otocima, te zatvaranje Masleničkog mosta.