Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Around Jazz” za velikana jazza

15.01.2011. 23:00
“Around Jazz” za velikana jazza


Nastup ansambla “Acoustic project” Zagrebačke filharmonije s programom “Around Jazz” koji će se održati sljedećeg četvrtka u HNK Zadar bit će posvećen velikom džezeru Bošku Petroviću čija iznenadna smrt je mnoge zatekla ovog tjedna.
Na repertoaru su djela Evansa, Đurovića, Debussyja, Palanovića, Ahbera, Bacha i drugih.
Tematski okvir većeg dijela koncerta referirati će se na jazz i na specifičan način na koji mu ansambl pristupa. Bachova Fuga u A-molu je inspirirana legendarnom izvedbom Modern jazz quarteta. Ostali dio programa spada u već specifični dio repertoara “Acoustic projecta” gdje se kombiniraju stilovi i izričaji. Posebna pažnja pridana je aranžmanu i interpretaciji poznate “Misirlou”. Također, prisutni su i hrvatski skladatelji Frano Đurović i Dubravko Palanović, koji koketiraju s jazzom na svoj specifičan način.
Ansambl “Acoustic project” osnovao je kontrabasist i skladatelj Dubravko Palanović zajedno s kolegama i prijateljima, većinom članovima Zagrebačke filharmonije. Svojom programskom koncepcijom usmjeren je na širok spektar stilova glazbe 20. i 21. stoljeća, u rasponu od klasike do jazza, kao i moderne glazbe do avantgarde i jedno od glavnih usmjerenja ovog je želja za stvaranjem nesvakidašnjih zvukovnih kombinacija. Istovremeno ansambl potiče hrvatske skladatelje u slobodnom eksperimentiranju zvukom navedenih glazbala te kontinuiranim izvođenjem njihovih skladbi promiče i popularizira domaća ostvarenja u zemlji i inozemstvu. Izvođenjem aranžmana poznatih skladbi od tanga, latino glazbe, jazza pa čak i poznatih rock pjesama proizašlih iz skladateljskog pera umjetničkog voditelja ansambla Dubravka Palanovića, ansambl je posebno usmjeren mlađoj generaciji te time daje svoj doprinos popularizaciji klasične glazbe.
Osim tradicionalnog ciklusa koncerata “Za noćne ptice” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, “Acoustic project” kontinuirano nastupa u sklopu mnogih drugih kulturnih događanja diljem Hrvatske. Osim u Zagrebu, ansambl je imao zamijećene nastupe u Šibeniku, Zadru, Ninu, Grožnjanu, Gospiću, a ovog ljeta nastupio je na 56. Splitskom ljetu, na Baromus festivalu u Rovinju i u okviru koncertnog ciklusa grada Opatije.