Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Benediktinke ponosne na kulturnu baštinu

15.01.2012. 23:00
Benediktinke ponosne na kulturnu baštinu


Nemamo se čega sramiti, jer iz cijele Europe i svijeta dolaze gledati uzor romaničkog zvonika. Mi ga imamo, a oni neka grade, kazala je Anastazija Čizmin što misli o ulasku Hrvatske u EU


Koludrice idu na glasovanje i svaka po svojoj savjesti napravit će ono što misli da je dobro i pozitivno za naš zajednički hod i razvoj u državi, kazala je časna majka Anastazija Čizmin na upit novinara o izlasku na referendum o ulasku u EU tijekom primanja gradonačelnika u Benediktinskom samostanu u povodu blagdana svete Anastazije.
– Mi smo baš u vjećnici u kojoj se događaju svi važni događaji. Sve se odvija tajnim glasovanjem i slobodnim pristupom. Ako smo istih misli, ljubavi i nadahnuća ne može biti nego dobro.
Novinari su potom časnu majku upitali i što misli o skorašnjem ulasku Hvatske u Europsku uniju, s obzirom da je sv. Benedikt začetnik Europe, a benediktinke druga najstarija redovnička zajednica u svijetu.
– Benediktinci su ti koji su donijeli kulturu u građevinarstvu i slikarstvu. Benediktinke su te koje su u Zadru pisale i prepisivale kodekse i one su te koje su gradile sv. Krševan i sv. Mariju. Nemamo se čega sramiti, jer iz cijele Europe i svijeta dolaze gledati uzor romaničkog zvonika. Mi ga imamo, a oni neka grade, zaključila je časna majka Anastazija Čizmin istaknuvši da se uvijek treba poštivati Božji glas i raditi za opće dobro naroda.
– Nikada ne smijemo pretpostaviti osobna htijenja ili dobro pred zajedničkim. To mi znamo iz iskustva u zajednici. Jedna osoba nikad ne smije ići za tim da se njezina traženja ostvare. Zajedničko dobro je uvijek na prvom mjestu, kazala je časna majka.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić časnoj majci Anastaziji Čizmin darovao je treću knjigu o povijesti Zadra pod nazivom „Zadar za Austro-Ugarske uprave” u izdanju Matice hrvatske objavljene u sklopu svečanog programa obilježavanja Dana grada Zadra. Čestitajući blagdan svete Stošije, kao i imendan časnoj majci Anastaziji, Vrančić je zahvalio i osnivačicama i prethodnicama časne majke Anastazije Čizmin, a podsjetio je i na vrijeme Drugog svjetskog rata kada je časna majka Terezija tadašnjem okupatorskom fašističkom gradonačelniku uskratila dati blago po koje je došao. Izrazio je i poštovanje današnjem suvremenom djelovanju sestri benediktinki u čijem samostanu djeluje i glazbena škola, a postoji i restauratorska djelatnost.
Na lijepim riječima gradonačelniku Vrančiću zahvalila je časna majka Anastazija Čizmin.
– Da nije bilo čistih misli sigurno tisuću godina ne bismo prevalili sve nedaće i nevolje i sve što se izdogađalo od onda do danas. A što nas čeka u budućnosti to samo Bog zna. Mi vjerujemo, nadamo se i ljubimo. To nastojimo pokazati i međusobno i prema svima koji prema nama dolazi u bližnji ili daljnji kontakt, kazala je časna majka Anastazija Čizmin.