Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvadeset milijuna kuna za odvodnju i sanaciju prekopanih ulica

15.01.2012. 23:00
Dvadeset milijuna kuna za odvodnju i sanaciju prekopanih ulica


Za odvodnju oborinskih i fekalnih voda te potom za sveobuhvatnu sanaciju tih prekopanih ulica uložit će se preko 20 milijuna kuna. U gradskom proračunu je osigurano 10 milijuna kuna dok je drugih 10 milijuna kuna u sklopu projekta Svjetske banke i Hrvatskih voda, objašnjava Kasap


Unatoč financijskoj krizi u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama, gradska uprava Zadra i ove godine će izdvajati novčana sredstva za komunalnu infrastrukturu, u dovršetak gradskih trgova, uređenje prometne infrastrukture, osnovnih škola i dječjih vrtića, nastavak projekata odvodnje i vodovodizacije te drugo.
Kolektori, nogostupi, javna rasvjeta
– Dobra infrastruktura, poručio je Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik, jedan je od preduvjeta kvalitetnog razvoja i pružanja optimalnih životnih uvjeta građanima. Iz godine u godinu moramo ići korak naprijed nastavljajući s ulaganjima u komunalno uređenje grada.
Iako posljednju godinu do dvije svjedočimo znatnom smanjenju investicija u Zadru, ne samo poduzetničkih već i javnih, Grad Zadar će u ovoj godini potrošiti (ne)dovoljnih 83,3 milijuna kuna za komunalne projekte pri čemu najveći iznos od 50,3 milijuna kuna otpada na održavanje komunalne infrastrukture.
Za odvodnju oborinskih i fekalnih voda te potom za sveobuhvatnu sanaciju tih prekopanih ulica uložit će se preko 20 milijuna kuna.
– U gradskom proračunu je osigurano 10 milijuna kuna dok je drugih 10 milijuna kuna u sklopu projekta Svjetske banke i Hrvatskih voda, objašnjava Kasap.
Projekt rekonstrukcije ceste zvane “čežnja”, Bihaćke ulice i dijela Ulice bleiburških žrtava, ove godine bi napokon trebao započeti. Nastavljaju se radovi na Putu Bokanjca i u Ulici Benka Benkovića. S radovima u Ulici Domovinskog rata, od rotora kod Bussines centra do Puta Stanova, započinje četvrta faza izgradnje kolektora visokih zona Zadra.
– Osim kolektora u Ulici Domovinskog rata izgradit će se kompletna infrastruktura i rekonstruirati raskrižje Splitske ulice i Ulice Domovinskog rata. Radovi su predviđeni završiti do ljeta, navodi Kasap.
Za odvodnju će se uložiti 6,8 milijuna kuna, za rekonstrukciju prokopanih cesta 2,1 milijun kuna te za promjenu vodovodnih cijevi 1,7 milijuna kuna.
– Gdje god je moguće, uredit će se nogostupi, postavit će se javna rasvjeta, izmijeniti dotrajala vodovodna mreža i ugraditi plinovod, kaže Kasap dodajući kako će građani nakon trenutačnih problema u odvijanju prometa, buci građevinskih strojeva i ljutnji, sveobuhvatnom rekonstrukcijom i otvaranjem prometnica na koncu biti zadovoljni.
Pored Bihaćke ulice, dijela Ulice bleiburških žrtava te Domovinskog rata zbog izgradnje kanalizacije rekonstruirat će se prometnica predviđena DPU-om Kosa kod Vruljice i Ulica Otočkog bataljuna kao i spoj prometnice Josipa Kosora – Stanka Vraza.
– Za gravitacijski cjevovod D8, iz pravca Bibinja do uređaja Centar, sa sekundarnom mrežom odvodnje zapadno od potoka Ričine predviđeno je 1,2 milijuna kuna, precizan je Kasap.
Crpna stanica Park
Za 2,2 milijuna kuna riješit će se odvodnja za Ulicu Nikole Šopa koja vodi prema bivšem kamenolomu Puta. Vlasnici kuća dobit će kanalizaciju i napokon se riješiti crnih jama.
– Započet će gradnja i Crpne stanice Park ispod mjesnog ureda Brodarice uz more s pripadajućom mrežom i tlačnim cjevovodima u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. CP Park je nužno izgraditi zbog funkcioniranja centra Mocire, objašnjava Kasap ističući kako će se za dvije sekundarne kanalizacijske mreže četvrte faze odvodnje u Ulici Matije Gupca na Puntamici odvojiti 400.000 kuna.
Izgradnja sekundarne mreže na Višnjiku koštat će 1,7 milijuna kuna, a na Ričinama 900.000 kuna. Prva faza izgradnje kanalizacije projektom Čisti Jadran koštala je oko 130 milijuna kuna. Posljednja faza izgradnje kolektora visokih zona grada od Bokanjca do uređaja Centar, koja će koštati ukupno 50 milijuna kuna, ostavljena je za 2013. godinu.
– Ove godine u sklopu odvodnje izgradit će se i spojni kolektor od državne ceste D8 do priključka u Ulici Franka Lisice čime će se u sustav moći priključiti već izgrađena kanalizacijska mreža istočno od trgovačkog centra Lidl, kaže Kasap ističući pritom kako ključni kapitalni projekti unatoč krizi idu dalje.
Svjetskoj gospodarskoj krizi unatoč, kaže Kasap, mi u Zadru imamo pravo na ohrabrujuću konstataciju da smo uvijek iz krize izlazili još jači jer smo imali projekte.
– Unatoč globalnoj krizi i recesiji, otežanom punjenju gradskog proračuna mi i dalje, među rijetkim gradovima u Hrvatskoj, nećemo uvoditi novo financijsko opterećenje građana. Grad Zadar neće uvesti prirez i povećati komunalne usluge, zaključio je Kasap.