Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sve oči uprte prema Olimpijskim igrama

15.01.2012. 23:00
Sve oči uprte prema Olimpijskim igrama


Svjesni smo činjenice da mnogi od nas očekuju medalju iz Londona. No, Olimpijske igre su regata za sebe. Svi će, kao i mi, stići u London maksimalno spremni, a postoji 15-ak posada koje će se boriti za medalju – ističe Igor Marenić


Nikog i nije posebno iznenadila činjenica da su Šime Fantela i Igor Marenić ponovno postali najbolji sportski kolektiv godine. Jedriličari Sv. Krševana, uz niz odličnih rezultata na različitim natjecanjima, postali su europski prvaci, a uz to su nedavno stigli i do svjetske bronce u klasi 470.
– Ova godina je bila nastavak kontinuiteta koji je krenuo 2009. godine u Danskoj. Te smo godine osvojili dva zlata, svjetsko i europsko. Prošle godine smo, također, osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu, dok smo ove godine, nakon zlata na Europskom prvenstvu stigli do nove medalje na svjetskom prvenstvu – istaknuo je Šime Fantela, koji je zaista bio oduševljen posljednjom brončanom medaljom koju je, zajedno s Igorom Marenićem, osvojio na Svjetskom prvenstvu u Australiji.
– To je bio zaista veliki uspjeh. Malo je jedriličara u ovoj klasi, prateći povijest, uspjelo ostati ovoliko godina u vrhu. Prije samog prvenstva cilj nam je bio plasman na Olimpijske igre. No, nakon što smo to i ostvarili opustili smo se i u konačnici uspjeli doći do medalje.
Počela je olimpijska 2012. Mnogo toga dobroga očekuje se od zadarskog dvojca u Londonu. Mnogi zadarsku posadu vide kao legitimne kandidate za medalju.
– Svjesni smo toga i naviknuti smo na pritisak. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da maksimalno spremni dočekamo Olimpijske igre. Na kraju krajeva znamo da imamo kvalitetu da dođemo do medalje na Olimpijskim igrama. Ipak, pokušavamo smanjiti pritisak što je više moguće i mislim da u tome uspijevamo.
SP, EP, OI…
Osim Olimpijskih igara valja istaknuti da će Fantela i Marenić nastupiti i ove godine na Svjetskom i na Europskom prvenstvu. Prvo je na rasporedu Svjetsko prvenstvo u Barceloni i to već u svibnju, a nekih mjesec dana kasnije u Škotskoj će se održati Europsko prvenstvo.
– Nije to ništa čudno. Tako je bilo i prije Olimpijskih igara u Pekingu. Sigurno je da ćemo tempirati formu za Olimpijske igre, ali isto tako je sigurno da ćemo beskompromisno ući i u ta dva natjecanja. Nitko neće kalkulirati na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Uostalom, najbolja priprema za Olimpijske igre bit će te dvije regate. A sam sistem treninga i tempiranja forme odlučit će naš trener i naša logistika.
Očekuje vas zanimljiva, ali i naporna godina.
– Nije to ta nas neki napor. Mi to volimo raditi. Uživamo jedriti i predstavljati naš grad na takvim natjecanjima.
Svaka nagrada dobrodošla
A nagrada Zadarskog lista je dokaz da Fantelu i Marenića sugrađani itekako cijene.
– Meni je iznimno drago što smo prepoznati. Ipak je ovo naš grad i vidimo da nas ovdje ljudi cijene bez obzira jesmo li dobri ili loši. A pogotovo to dobiva na značaju jer dolazimo iz malog sporta. Uspjeli smo postići da se u Zadru govori o jedrenju. Nadam se da će rezultati nas i svih zadarskih jedriličara utjecati na to da se što više djece krene baviti jedrenjem i da okusi koliko je to zapravo odličan sport.
Igor Marenić, također, je istaknuo da je svako priznanje vrijedno.
– Svaka nagrada je dobrodošla i svaka je vrijedna. Pogotovo nam znače priznanja koja dolaze iz ovog, našeg kraja. Možda će ovo zvučati kao kliše, ali ovo nam je zaista poticaj za daljnji rad – ističe Marenić, koji se u nekoliko rečenica posvetio 2011.
– Prošla godina za nas je zaista bila fantastična. Zlato s Europskog prvenstva i bronca sa Svjetskog prvenstva vrhunski su rezultati. Doduše, moram istaknuti da sam imao određenih problema s ozljedama i prije svega prvi cilj u ovoj godini mi je izbjeći ozljede.
Unatoč nizu regata i prvenstava, ključni događaj sezone bit će Olimpijske igre, a isto pitanje kao i Fanteli, postavili smo i Mareniću. Može li u Zadar stići Olimpijska medalja?
– Svjesni smo činjenice da mnogi od nas očekuju medalju s Olimpijskih igara. Također smo svjesni da se mi nalazimo u grupi favorita. No, Olimpijske igre su regata za sebe. Svi će, kao i mi, stići u London maksimalno spremni, a postoji 15-ak posada koje će se boriti za medalju. Konkurencija je zaista jaka i bilo bi ludo sada bilo što prognozirati.
Iskusniji četiri godine
Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Pekingu bili ste među mlađim posadama. Sada ste četiri godine stariji i iskusniji…
– Iskusniji jesmo. Stari smo četiri godine i u međuvremenu smo osvojili nešto i medalja. Doduše, i dalje smo među najmlađim posadama, ali dobili smo to dodatno iskustvo. Hoće li ono dati pravi rezultat i je li ovo sada pravo vrijeme za olimpijsku medalju vidjet će se. Jedino je sigurna činjenica da ćemo u London stići maksimalno spremni i da ćemo dati apsolutno sve od sebe da napravimo pravi rezultat.
Jedriličari Sv. Krševana počeli su se pripremati za nadolazeću sezonu.
– Zapravo nismo niti imali potpuni odmor. Radili smo na fizičkom dijelu, tako da smo imali aktivni odmor. Ovaj vikend smo na Velebitu krenuli s pripremama za iduću sezonu, a nakon toga ćemo treninge nastaviti u Španjolskoj.


Izbor Zadarskog lista




1998. Nada godine: Šime Fantela
2000. Sportaš (2. mjesto): Šime Fantela
2001. Sportaš (2. mjesto): Šime Fantela
2005. Momčad (2. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2006. Momčad (1. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2007. Momčad (2. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2008. Momčad (2. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2009. Momčad (1. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2010. Momčad (1. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić
2011. Momčad (1. mjesto): Šime Fantela/Igor Marenić