Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Ulična svjetiljka” osvijetlila problem beskućništva

15.01.2012. 23:00
“Ulična svjetiljka” osvijetlila problem beskućništva


Mi želimo skrenuti ljudima pozornost da se danas svatko od nas može naći u situaciji beskućništva jer svi hodaju po nesigurnoj liniji, kazao je Pucić


Tijekom jučerašnjeg nedjeljnog jutra građani su imali priliku na nekoliko punktova vidjeti volontere i korisnike zadarskog prenoćišta u promotivnoj akciji kojoj je bio cilj, uz prodaju prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu „Ulična svjetiljka”, upoznati javnost o toj populaciji.
– Akcija je počela dobro, volontera ima priličan broj i to me veseli. Zadrani su i sami dobro upoznati s ovom tematikom jer se i preko medija dosta govori o njoj, a i prenoćište ovdje postoji već pet godina, kazao je glavni urednik časopisa Siniša Pucić, pojašnjavajući kako se „Ulična svjetiljka”, časopis koji beskućnici prodaju diljem Hrvatske, a tiska iz više razloga.
– Jedan od njih je upoznati javnost s tom populacijom koja je još uvijek nepoznata i o njoj postoji puno predrasuda. Mi želimo skrenuti ljudima pozornost da se danas svatko od nas može naći u situaciji beskućništva jer svi hodaju po nesigurnoj liniji, kazao je Pucić, dodajući kako su u Rijeci prihvatili puno ljudi koji nisu nikad pomislili da će zbog gubitka posla i obiteljske podrške doći u takvu situaciju.
Cijena časopisa je osam kuna. Pola ide za tisak novog broja tako da časopisu nisu potrebne donacije i sponzori, a druga polovica ostaje beskućniku.
– Time beskućnicima pomažemo da oni krenu dalje, da ne ostaju trajno u prenoćištima i prihvatilištima, nego da si time plaćaju sobu ili stan i da se prehranjuju. Na taj način možda ih sutra netko uoči i ponudi im posao, pojasnio je Pucić, dodajući i to kako će se akcija prodaje časopisa nastaviti i tijekom ovog tjedna.