Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vjetar u jedra prijateljstvu

15.01.2012. 23:00
Vjetar u jedra prijateljstvu


Članovi zajedničke posade gradova Grubišno Polje i Novska predvođene skiperom Marijom Peričićem pobjednici su jedriličarske regate “Prijateljski gradovi”. Drugo mjesto osvojila je posada rumunjskog grada Alba Iulia (Bijeli dvorac, a treće posada Tolfe, grada kod Rima, kazao je Gordan Borčilo, predsjednik Yacht cluba Biograd


Članovi zajedničke posade gradova Grubišno Polje i Novska predvođene skiperom Marijom Peričićem pobjednici su jedriličarske regate “Prijateljski gradovi” održane u povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana sv. Stošije, njegove nebeske zaštitnice.
Devet posada
U organizaciji Yacht cluba Biograd, a pod pokroviteljstvom Grada Biograda nastupilo je devet posada gradova prijatelja – Tolfa iz Italije, Alba Iulia iz Rumunjske, Moravske Toplice i Slovenske Konjice iz Slovenije, Stolac iz BiH, Stara Lubovna iz Slovačke te hrvatske posade iz Otočca, Novske i Grubišnog Polja i domaćin Biograd na Moru.
– Drugo mjesto osvojila je posada rumunjskog grada Alba Iulia (Bijeli dvorac) predvođena gradonačelnikom Mirceom Havom i skiperom Slavenom Mikasom. Treće mjesto osvojila je posada Tolfe, grada kod Rima, predvođena skiperom Manolom, kazao je Gordan Borčilo, predsjednik Yacht cluba Biograd.
Posada grada Biograda (Marica, Josipa, Paula, Kate, Damira, Jela, Marko, Ivan, Toni, Ivan, Jurica) bila je gostoljubiva, pravi domaćih velikog srca. Prezadovoljni što je na regatu pristiglo čak osam od 15 gradova prijatelja, domaćinski su sve propustili ispred sebe zauzevši deveto, posljednje mjesto.
– Uz iskrene pozdrave svim posadama želim ugodan plov i dobar vjetar u leđa te vas pozivam da ponovno dođete u Biograd na Moru, grad u srcu Jadrana. I kao prijatelji i turisti i kao sportaši, želim da ponovno dođete, a organizatori će se pobrinuti da regata bude tradicionalna i da na njoj dogodine nastupe posade svih 15 gradova prijatelja, kazao je u prigodnom govoru dogradonačelnik Marijan Stopfer, koji je otvorio regatu.
Regatno polje bilo je u jednom od najslikovitijih morskih tjesnaca s ove strane Jadrana u Pašmanskom kanalu i otočićima koji su tu razasuti. Oko svjetionika Kočerka kod Sv. Filipa i Jakova, otoka Planca i Sv. Katarine, uz uvalu Bošana, Soline i Crvenu luku, duž cijele biogradske rivijere.
Zaljubljenice u more
– S veseljem gledam na sljedeću regatu “Prijateljski gradovi” u nadi za povoljnijim vjetrom i boljim uvjetima za jedrenje, ali i uz zahvalu svim sudionicima i uzvanicima regate koji su uz sport i druženje uveličali i prigodno obilježili ovogodišnju proslavu Dana grada i blagdana sv. Stošije, naglasio je predsjednik Borčilo koji je zajedno s potpredsjednikom kluba Nevenom Nišom, tajnikom i sucem Baldasarom Morožinom te Franjom Jurićem i drugima doprinio da sudionicima regate dva plova Pašmanskim kanalom ostanu u dugom sjećanju.
Najveća gužva je bila tijekom pripreme za jedriličarsku regatu. Međutim, na regatnom polju ubrzo je zaplovilo devet brodova.
– Kako ove ljepotice uopće mogu upravljati brodom i kako ih nije strah na moru, zadirkivali su žene muški sudionici regate.
A one na to uopće nisu obraćale pažnju već bi navukle odijelo i čizme, stavile rukavice, pripremale pojaseve za spašavanje, dugu kosu spremile pod kapu i krenule u borbu na regatno polje, rame uz rame s “morskim vukovima”.
– Mi vam ne možemo bez mora, gotovo će uglas ženske članice posada, zaljubljenice u more i jedra: Anita Čontalo Pulić i Matejka Pajalić iz Moravskih Toplica, Tajša Kangler iz Slovenskih Konjica, Magdalena Pažin iz Stolca, Daniela Micu iz Alba Iulie, Angela Ceccarell i Daniela Cerdani iz Tolfe…
Natjecateljice su odradile regatu muški, izdržala su sve, i valove i udare vjetra.
Na svečanoj večeri uz bogat stol, klapu Kampanel i trio Kamen podijeljeni su pehari za najuspješnije i sve posade. Kakva je to zabava bila dovoljno je reći da im je klapa Kampanel u sitne sate pjesmom poručivala: “Aj ća, volimo Vas”!