Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Američki ninja na Sabunikama

Autor: Mario Padelin

15.01.2013. 23:00


LUDA ZABAVA PETKOM NAVEČER
Tko kaže da nema dobrog smijeha na  RTL-u? Ovoga sam se petka uistinu dobro nasmijao. Vikendima me obično  gnjavi dvoje djece koji žele da se na  televiziji gleda samo ono što je njima srcu  milo, a to su ubijačine i koljačine ili crtani  filmovi. Nevoljko sam pristao pogledati  dio filma “Američki ninja 2 – sučeljavanje” i ne sluteći kako ćemo se divno  zabaviti. Scena je uistinu nevjerojatna.  Na nekoj plaži, koja me neobično podsjetila na Sabunike,  njih se dvojica bore protiv gomile ninja. E sad… Ninje bi  trebale biti neki opasni ratnici, istrenirani za sve moguće  oblike borbi, dok su ovi za borbu sposobni koliko i ja, tj. –  nikoliko. Toliko smotana bića nikada nisam vidio u nekom  akcijskom filmu. Ova dvojica junaka srede njih desetak  kao od šale, a najljepša je scena kada ga ninja gađa lukom  i strijelom (tj. leti samo strijela), a on je uhvati rukom i  baci mu je nazad pravo u srce. Oh, kako smo se smijali…
Ali, šalu na stranu. Zar je moguće da RTL-ovci imaju  toliko loše mišljenje o svojim gledateljima kada im puštaju  ovako očajno smeće. Toliko gluposti na jednom mjestu  odavno nisam vidio, a sve to u petak navečer. Kada ovako  počinje vikend, onda to nikako nije dobro.
MASOVNA TUČNJAVA DESET NA JEDNOGA
Ne mogu, a da i ovo ne komentiram. U istom filmu,  svako se malo naš junak nađe u situaciji u kojoj se bori  sam protiv njih desetak. Ali to nisu onakve borbe kao što  se zna događati na našem dragom autobusnom kolodvoru  kada njih deset junaka iz jednog pitoresknog sela nedaleko od Zadra, uhvati jednoga pa ga junački cipelare svi  zajedno. Ne, u ovom su filmu jako korektni. Idu jedan po  jedan i pristojno čekaju da na njih dođe red. On ih mlati  kao volove u kupusu (čudno, svi koriste ovaj izraz, a da  nikada nisu to vidjeli u stvarnosti) i pritom svakom  pojedinačno polomi ruku ili nogu, što je popraćeno  znakovitim krckanjem i čudnim položajem ekstremiteta.  Ali, začudo, oni ne završavaju u gipsu, nego su već nakon  par sati spremni za nove bitke i nove porcije batina. Što  jest, jest! Ovakve gluposti može ozbiljno gledati uistinu  samo izrazito glup čovjek.
NOVI MODNI SUD – KUTAK ZA INTELEKTUALNO  INSUFICIJENTNE
Zanimljivo je koliko televizija voli razne modne gurue,  mačke i ostale nepotrebne kreature bez kojih bi se moglo  sasvim lijepo živjeti. To su likovi koji sebi daju za pravo da  komentiraju nečiji izgled, zaboravljajući pritom da i sami  izgledaju nekako čudno, da su im i lica nekako neobična i  na kraju, kao najvažnije, da odijelo ne čini čovjeka (ma  koliko to neki uporno ne željeli priznati).
U RTL-ovom “Extra magazinu” gostuju tri osobe koje  su kao kompetentne ocjenjivati nečiji izgled. Sve bi bilo  još kako podnošljivo kada bi oni izgledali donekle pristojno, ali oni tako ne izgledaju pa samim tim cijela ova  stvar prelazi u farsu. Tu je gospodin “Cigi” (Ciganović) za  kojeg nitko ne zna što je po zanimanju, po čemu je to on  toliko bitan da bi ga stalno morali gledati na tv-u, pa onda  neka “Bili” i još jedna koja djeluje donekle normalno.  Ciganovića se predstavlja na razne načine, tj. on ima više  “zvanja”. Bio je modni sudac, pa “sudionik reality showa”  (to je jako vrijedno zanimanje), da bi ga se u posljednje  vrijeme nazivalo “društvenim kritičarem”. Bili je osoba  koja bi, kada već ocjenjuje izgled drugih, trebala malo (i to  ne malo) proraditi na sebi, tj. počinjati dan sa gimnastikom, zatim nastaviti sa dugim, dugim šetnjama, a  popodne skočiti malo do bazena ili teretane, a prije svega  malo manje jesti. Dobro, to sada nije toliko važno, koliko  je strašno to da se ovakvim glupostima daje prostor u  medijima i da se na taj način zatupljuje ionako već pritupo  stanovništvo. Grozno!
NOGOMETAŠ – ČOVJEK I GOSPODIN
U istoj emisiji imamo, začudo, i jedan sasvim zanimljiv  prilog, a to je dokumentarni snimak “Putevima kave” u  kojem se bivši nogometaš Dario Šimić uputio u Afriku  naći pravu kavu, s obzirom da se on sada bavi prodajom  kave. Pritom nas usput upoznaje i sa zemljom, ljudima i  životinjskim svijetom, što je svakako vrlo zanimljivo.  Divno je na televiziji vidjeti nogometaša u ovakvoj edukativnoj ulozi, a ne da se samo priča tko je s kojom  manekenkom, gdje je ljetovao i slične trivijalnosti. Doduše, Dario Šimić mi je oduvijek izgledao kao inteligentan  momak pa i ne čudi nešto ovako i prava je šteta što se od  ovog materijala nije napravio poseban serijal, a ne samo  malo veći prilog u sklopu jedne sasvim druge emisije. U  svakom slučaju, veliki plus za RTL, za Šimića, ali, što je  najvažnije, i za gledatelje.
[email protected]