Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nasilnik iz BiH u Sv. Filipu i Jakovu skupljao prijave za nasilje u obitelji

Autor: Suzana Bandić

15.01.2013. 23:00
Nasilnik iz BiH u Sv. Filipu i Jakovu skupljao prijave za nasilje u obitelji

Foto: Marin GOSPIĆ



Ibri Topiću određen je istražni zatvor u trajanju do mjesec dana. Nitko nije znao kako je za njim raspisana međunarodna tjeralica


Zbog pokušaja ubojstva bivše supruge Radojke Topić (50) i njezina prijatelja Darko D. (39) u obiteljskoj kući u Sv. Filipu i Jakovu policija je u nedjelju ujutro uhitila Ibru Topića (54), okorjelog kriminalca za kojim je od 15. ožujka na snazi Interpolova tjeralica.
– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 54-godišnjakom s biogradskog područja, kojeg se sumnjiči da je u nedjelju rano ujutro u podrumu obiteljske kuće u kojem živi spojio plinsku bocu na cijev centralnog grijanja koja vodi prema prizemlju kuće te pustio plin u prizemlje u kojem su se u tom trenutku nalazili 50-godišnjakinja i 39-godišnjak protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog pokušaja ubojstva – kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja je prijavljenog 54-godišnjaka prepratila sucu istrage Županijskog suda u Zadru.
Policiji poznata adresa
Osumnjičenom je određen istražni zatvor u trajanju do mjesec dana. Zanimljivo je međutim da ni u Državnom odvjetništvu nisu znali za „živahnu” prošlost osumnjičenika pa se tako u zahtjevu za zadržavanjem iza rešetaka ne navodi mogućnost bijega, a ni ponavljanja kaznenog djela na slobodi. Oni, pak, kažu kako su raspolagali s kaznenom prijavom i sadržajem navedenim u njoj, a to su dostavili sucu istrage. Dakle, nitko nije znao za kriminalnu prošlost kazneno prijavljenog, a tko je trebao znati, ostalo je neutvrđeno.
Radojka Topić godinama živi u lošim odnosima s bivšim suprugom u obiteljskoj kući u Sv. Filipu i Jakovu – on u dijelu podruma i suterena, ona u prizemlju i dijelu kata kuće koja se nalazi u mirnom dijelu ovog turističkog mjesta. Njihova adresa dobro je poznata zadarskoj policiji zbog brojnih prijava vezanih uz obiteljsko nasilje. Radojka je, naime, još prije pet godina sa svojom životnom pričom izišla u javnost kazavši kako ona i dvoje djece, tada malodobna kći i punoljetni sin, žive u strahu od njezina bivšeg supruga, a spominjala je i kako policija ništa ne poduzima
– Sve je to tako i dan danas. Ništa se nije promijenilo i valjda on neće stati dok me ne ubije. U nedjelju mi je valjda dragi Bog bio na pomoći kad sam se probudila prije nego je plin odradio svoje – ispričala nam je Radojka dodajući kako je u subotu navečer zaspala na kauču u dnevnom boravku iako to inače nema običaj te da ju je pred svitanje probudilo neko šištanje.
Supruga: Stavila sam mokri ručnik na usta
– Peklo me u grlu pa sam se nakašljala i pomislila ‘Bože, što je ovo’ i posumnjala na sprejeve u kupaonici. Sve sam ih povadila van, ali nije prestajalo kad sam shvatila da to šišti iz cijevi za radijator. U hodniku i sobi moje kćeri još radijatori nisu bili postavljeni, a on je to znao – kaže Radojka dodajući kako je mokri ručnik stavila na usta jer je prepoznala plin s kojim se još kao mala susrela kada je boravila kod strine u kući u kojoj je izbio požar zbog curenja plina. Odmah nakon što je sve otvorila kako bi došao svježi zrak, Radojka je nazvala sina u Biograd, a na njegovu sugestiju i policiju.
– Policajci su našli plinsku bocu i cijev kojom je spojio plin na sustav centralnog grijanja, sve su poslikali i zapisali, ali ne uzdam se puno u institucije jer me godinama on trovao pa sam skoro ja proglašena ludom, a on je prošao ‘lišo’ – kaže Radojka ogorčeno napominjući kako je „okidač” za najnoviji napad mogao biti sudski spor koji na biogradskom sudu vode radi podjele imovine. U studenom 2012. godine je, ističe, donesena odluka kojom cijela kuća pripada njoj.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU