Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Dobio namjenski kredit, prodao tvrtku i dio novca zadržao za sebe

15.01.2014. 23:00
Dobio namjenski kredit, prodao tvrtku i dio novca zadržao za sebe


Zbog zlouporabe položaja i ovlasti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru sjeo je 65-godišnji zadarski gospodarstvenik Đenko Peroš kojeg su pravosudni policajci s lisičinama na rukama doveli iz zadarskog zatvora. Peroš se, naime, u Istražnom centru nalazi još od 19. rujna 2012. godine kad mu je radi malverzacija u gospodarskom poslovanju u drugom sudskom postupku s Marinkom Vukševićem sudac Boris Radman nepravomoćno presudio šest godina zatvorske kazne. No iako je otada prošlo već 16 mjeseci, pravomoćne presude u ovom slučaju još uvijek nema, a na red za suđenje dospio je još jedan predmet s kraja prošlog stoljeća.
Nakon čitanja optužnice, na upit predsjednika sudskog vijeća, suca Marijana Bitange, da se izjasni o krivnji, Peroš je odgovorio kako se ne osjeća krivim.
Optužen je da je kao vlasnik, ali i predsjednik Nadzornog odbora društva “Prigorka promet” d.d., neutvrđenog dana u svibnju 1997. godine napravio “tramak” s kreditom koji je dobio od Dalmatinske banke. Riječ je o namjenskom, dugoročnom kreditu u iznosu od dva milijuna tadašnjih DEM iz Europske banke za obnovu i razvitak, koji je Dalmatinska banka odobrila Peroševoj tvrtki “Prigorka kamen” d.d. za izgradnju i opremanje pogona za drobljenje kamena kod Zapužana. Koristeći činjenicu da je njegovo društvo kao kupac, 2. travnja 1997. godine sklopilo ugovor o prodaji kompletnog postrojenja s talijanskom tvrtkom “Ripex” d.o.o. i to za iznos od 1,47 milijardi talijanskih lira, a uz dogovor s neimenovanom osobom iz te tvrtke da će ispostaviti dvije različite fakture. Prema optužnici na jednoj su upisali pravi iznos, a na drugoj uvećani za 320 milijuna lira, odnosno na iznos od 1,79 milijardi lira. Preko računa “Prigorka prometa” taj je iznos isplaćen “Ripexu”, a 24. travnja iste godine izdana im je i fiktivna faktura na iznos od 322.515, 34 DEM. Kad je novac “sjeo” na račun “Ripexa”, odmah je tršćanskoj banci Cassa di risparnio di Trieste banco SPA izdan nalog da taj iznos prebace na račun “Prigorka prometa.ž
Dana 19. svibnja 1997. godine temeljem Peroševa naloga banka je spomenuti iznos prebacila na njegov privatni devizni račun otvoren u toj banci nakon čega ga je on podigao i zadržao za sebe. Stoga ga tužiteljstvo tereti da je zlouporabivši svoj položaj i ovlasti sebi pribavio nepripadajuću imovinsku korist.
U nastavku suđenja saslušat će se svjedoci Petar Bošković i Elvie Duravie.