Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Heroj koji je u 38 godina dao ukupno 106 doza krvi

15.01.2014. 23:00
Heroj koji je u 38 godina dao ukupno 106 doza krvi


Samozatajan, vrijedan, pošten i nadasve čovjek – Branko Kolanović, rođen u Privlaci 24.veljače 1954. godine, nedavno je, zajedno s još stotinjak sličnih njemu hrvatskih humanista, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu iz ruku hrvatskog predsjednika Ive Josipovića primio visoko priznanje povodom stotog darivanja krvi. Riječ je o plaketi i odlikovanju reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski koje je zasluženo došlo u ruke ovog djelatnika zadarskog Crvenog križa, koji već desetke godina radi na poslovima referenta dobrovoljnog darivanja krvi.
Nema voditelja aktiva ili pak udruge dobrovoljnih darivatelja krvi, a njih je na prostoru Zadarske županije trenutno šezdesetak, kao i četiri do pet tisuća potencijalnih darivatelja krvi, koji se nisu susreli s ovim čovjekom dobrog i plemenitog srca u više navrata. Za sve njih Kolanović, koji sa suprugom i dva sina živi u Zadru, također dobrovoljnim davateljima krvi, je bio i ostao više nego djelatnik s kojim koordiniraju sve te silne akcije na godišnjem i višegodišnjem nivou. Povodom zasluženog predsjednikovog odlikovanja, koje mu je ne samo priznanje za njegov dugogodišnji rad već i vjetar u leđa za poslove koji ga svakodnevno čekaju, porazgovarali smo s referentom Kolanovićem kako bismo iz prve ruke saznali nešto više o trenutnom stanju u kojem se nalazi dobrovoljno davalaštvo krvi Zadarske županije.
– Prvi put sam krv dao prije 38 godina i od tada pa do danas mi je pošlo za rukom dati ukupno 106 doza krvi. Sad mi je šezdeset godina i vjerujem da ću i nadalje svojom krvlju spašavati tuđe živote, naravno pod pretpostavkom da me posluži zdravlje. Kad supruga i ja više ne budemo mogli tu su naši sinovi koji će kročiti našim stopama. Prilikom preuzimanja priznanja iz ruku predsjednika osobno, osjećao sam se presretno, kao i sve moje kolege, a bio nas je poveći broj. Bio je to događaj koji se ne zaboravlja i koji će stalno živjeti u meni.