Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Strah od privremenih rješenja i skupljeg prijevoza

15.01.2014. 23:00
Strah od privremenih rješenja i skupljeg prijevoza


Tražimo sastanak u resornom ministarstvu, raspisivanje međunarodnog natječaja za liniju Preko – Zadar, dobili smo obećanje ravnatelja Lučke uprave da će infrastruktura biti gotova do 1. srpnja, dobili smo i odgovor Liburnije da je spremna na prijevoz putnika iz Gaženice u središte grada te podržavamo zahtjev mjesnih odbora s Dugog otoka za uspostavu nove državne brodske linije od Brbinja do Zadra, zaključci su to sastanka koji je u zgradi županijske uprave organizirao Otočni sabor, a na koji su bili pozvani predstavnici svih otočnih općina i mjesnih odbora, predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, Agencije za obalni linijski promet, brodara, Liburnije, Hrvatske gospodarske komore, Lučke uprave i Ministarstva pomorstva.
U dvosatnoj raspravi o preseljenju trajektnog prometa iz središta Zadra u Gaženicu zapravo se vrlo malo čulo o konkretnim rješenjima, a više o tome što se u posljednje dvije godine dogodilo sa zadarskim projektom budućnosti, tko je kriv i odgovoran za to što će se Nova luka Gaženica otvoriti s privremenim objektima, a ne pravim putničkim terminalom, kao što je bilo planirano. Što će premještanje trajektnog prometa značiti za otočane, a što za zadarski turizam? Hoćemo li početkom srpnja u pomorskom i cestovnom prometu imati veći kaos nego dosad?
Za Antu Jerolimova, načelnika Općine Preko i saborskog zastupnika, ovakav odnos države prema otočanima, u kojemu se ništa ne zna i sve je prepušteno nagađanjima, nedopustiv je i sramotan. Pitao se što bi se dogodilo da netko u Zagrebu, preko noći, ukine tramvajsku liniju od, primjerice, Trga do Maksimira.
– Ljudi sigurno ne bi mirno stajali i gledali što se događa, kazao je i podsjetio da on podržava preseljenje trajektnog prometa, ali ne u nedovršenu luku, ne usred sezone i ne nauštrb linija na koje su navikli stanovnici Ugljana i Preka.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU