Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Životna drama na Bulevaru – već 13 godina spava na starim vratima!

15.01.2014. 23:00
Životna drama na Bulevaru – već 13 godina spava na starim vratima!


Nije željela medijsku pozornost jer ju stid. Stid ju je iako nije kriva što joj je život dodjelio tako “loše karte”.
Marija Janković teško bolesna i teško pokretna 72-godišnjakinja, u 21. stoljeću, usred grada u stanu na prvom katu na predjelu zadarskog Bulevara već 13 godina spava u praznoj prostoriji bez svjetla i grijanja i na improviziranom krevetu kojeg je sama napravila od jednih starih vrata ispod koje su dvije velike, prazne kante “jupola” koje je netko odbacio. Nema posteljine, već samo deku kojom se pokriva, a umjesto jastuka služi joj spužva.
Ima i dvoje teško bolesne djece. Sin ima 48 godina i ima tumor na mozgu, a liječnici mu ne mogu pomoći jer tumor nije operabilan pa on gubi ravnotežu i zna trpjeti nesnosne bolove, a dvije godine mlađa kći je psihički bolesna. Rijetko izlazi iz svoje sobe i ne želi s nikom komunicirati pa ponekad čak i sa svojom majkom.
– Mi nemamo nikoga od obitelji u Zadru. Sami smo. Suprug je bio vojno lice 1977. godine smo se doselili u Zadar. No, on je umro 1980. godine od teške bolesti. Ja sam naslijedila njegovu mirovinu od dvije tisuće kuna i nekako smo živjeli. I djeca su radila prije rata. Kći je frizerka pa je radila i u struci i van struke, a sin je radio u Metalmontu kao glodač te kasnije u bivšoj tvornici Otočanka. U ratu mi se kćer psihički razboljela, a jedno jutro kad smo se vratili iz podruma, vidjeli smo da smo opljačkani. Nestao je sav namještaj iz dnevne sobe. Zapravo, odnijeli su nam sve što je vrijedilo u stanu – priča Marija dodajući kako kći više nije mogla raditi, a sin se razbolio u kolovozu prošle godine.
Sve ove godine posve sama živi svoju bol i stoički podnosi sve što joj je život nemilosrdno servirao. Nikada ni od koga nije tražila pomoć, jedino je prije osam godina otišla u Caritas zadarske nadbiskupije kako bi se ona i njezina djeca mogli hraniti u Pučkoj kuhinji.
Zajedničkim snagama humanitarnu akciju dva puta su lani u prosincu, organizirali Dom za odrasle osobe Sveti Frane, Caritas Zadarske nadbiskupije, zadarski Volonterski centar, Dom za starije i nemoćne osobe u Zadru, Dom za odrasle osobe iz Zemunika, Dom za odgoj djece i mladeži, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola s mentorom Renatom Kraljevim te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića. Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Pekli su fritule čija se porcija prodavala za deset kuna. Fritulijada je održana i prošle godine, kad su prikupljena sredstva za kupovinu kotla za Pučku kuhinju zadarskog Caritasa. 


KAKO IM POMOĆI?


Nakon objave priče u tiskanom izdanju Zadarskog lista mnogi su zvali u redakciju i raspitivali se kako mogu pomoći. Sve što želite donirati ovoj zadarskoj obitelji bilo da je riječ o odjeći, obući, hrani ili pak, novcu, možete poslati ili osobno donijeti u prostorije zadarskog Caritasa na adresi Franje Tuđmana 24 O s posebnom naznakom – ZA POMOĆ OBITELJI JANKOVIĆ.Novac se može uplatiti na broj žiro računa HR2224070001100041058također s naznakom – ZA POMOĆ OBITELJI JANKOVIĆ.