Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Crne točke s otpadom na šumskim putevima između naselja

15.01.2017. 23:00
Crne točke s otpadom na šumskim putevima između naselja


Nakon nedavnog posjeta inspekcijskih službi Općini Jasenice, općinski komunalci objavili su na svoji internetskim stranicama obavijest o prijavama za nezakonito odlaganje otpada. Prijava nezakonitog odlaganja otpada moguća je i anonimno putem GSM-a komunalnog redara na broj 0992980808, putem e-pošte [email protected], osobno komunalnom redaru na adresi P. Zoranića 61, 23243 Jasenice ili putem pošte na istu adresu. Još prije nekoliko godina, Jasenice su bile u fokusu ovog problema, napose zbog odlaganja animalnog i klaoničkog otpada.
– Animalni otpad nije toliki problem od listopada 2014. kad smo zatvorili naše odlagalište Dračevac ponad Vulića Dolca. Od tad, otpad nam vozi zadarska Čistoća. Krupni građevinski otpad odlažemo u zaostale iskope boksita. Međutim, veliki problem nam stvaraju nesavjesni pojedinci koji krupni otpad ostavljaju izvan naseljenih mjesta, rekao je na početku razgovora voditelj komunalnog pogona Općine Jasenice Mile Baričević.
Jasenice su jedna od najvećih katastarskih općina u Hrvatskoj, površine 21 km2. To je dobrim dijelom tako zbog toga što općini pripada veći dio Velebita. Baričević kaže da je situacija s čistoćom i otpadom u naseljima zadovoljavajuća, ali su kritične točke prostori između naselja.
– Napose se to odnosi na prostor između Maslenice i Rovanjske. Riječ je prostoru s puno šumskih puteva kojeg jedan općinski komunalni redar ne može u potpunosti kontrolirati. Stoga smo zamolili naše građane da prijave svako nezakonito odlaganje otpada. Osobno, nisam pristalica nekakvih kažnjavanja, ali je očito da se bez primjerenih kazni ovaj problem neće riješiti, rekao nam je na kraju razgovora prvi čovjek komunalnog pogona Općine Jasenice Mile Baričević.
Općina Jasenice sudjelovat će u financiranju Centra za gospodarenjem otpadom u Biljanima Donjim, ali već sad se ukazuje na problem primarnog odvajanja otpada i izgradnju općinskih reciklažnih dvorišta. Mile Baričević upozorava da se reciklažna dvorišta neće moći izgraditi bez suradnje Općine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.