Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Leb bez soli

Autor: Irena Jurjević

15.02.2009. 23:00
Leb bez soli

Foto: Irena JURJEVIĆ



Sol je Vlatko Stefanovski, s kojim se grupa davno razišla, a nedavno su odlučili snimiti album i promovirati ga po zemljama bivše Jugoslavije
Kako zvuči ponovno oformljeni kultni bend Leb i sol zadarska publika imala je priliku poslušati u petak u Arsenalu. Poznati makedonski bend koji je sa stvaranjem svjetske karijere počeo prije više od trideset godina, u Zadar je svratio u sklopu svoje mini Adria turneje. Današnji Leb i sol čini pola prvotne postave: basist Bodan Arsovski te klavijaturist Kokan Dimuševski, dok je nezahvalnu ulogu nasljednika Vlatka Stefanovskog preuzeo Dimitar Božikov, a bubnjara Srđan Dunkić. Bolji poznavatelji u bend bi uz Stefanovskog uvrstili i Garana Tavitjana, dugogodišnjeg bubnjara grupe.
Upravo zbog svega navedenog jako je teško odgovoriti koliko je u petak navečer prezentirano od poznate makedonske grupe, a da bi se zadovoljili svi ukusi publike. Ipak, zadarska publika je u Arsenalu imala priliku poslušati nove uratke grupe Leb i sol budući da se radilo o promociji njihovog novog albuma “Itakanataka”, koji u prijevodu s makedonskog glasi “I tako dalje”. Ipak, da bi svi došli na svoje, domaća publika je imala priliku poslušati i neke kultne stvari poput “Jovano Jovanke”.
U kratkom razgovoru s basistom grupe Bodanom Arsovskim doznali smo da je nastup u petak ujedno bio i treći nastup Leb i sol u Zadru. Naime, prvo gostovanje bilo je u dvorani Jazine, ali usprkos desetljećima svirki diljem svijeta, Arsovski ne namjerava skoro u mirovinu. “Nikada! Dok se svira, svira se!” – poručuje.
Na povratnički album “Itakanataka” ponukala ih je, kaže, publika i to tijekom zajedničkih održanih koncerata prije nekoliko godina, kada su gostovali i u Hrvatskoj. Album je nastao bez previše komplikacija i prilično brzo, u tri mjeseca. Tijekom njegova nastajanja izostale su sve one stvari koje su mučile Leb i sol, ali i koje su kumovale njihovom raspadu, razilaženju u stavovima i ukusima:
– Jednostavno se sviralo i radilo bez bančenja, pojasnio je Arsovski.
Leb i sol je nakon Zadra uz gostovanje ženske klape Putalj, nastavio svoju turneju u Solinu, a kako doznajemo, ubrzo bi trebalo uslijediti i gostovanje na različitim jazz festivalima. Za sve fanove ove kultne makedonske grupe, dobra vijest je i ta da bi se u Hrvatsku trebali vratiti još jednom. Hoće li i Zadar ponovno biti uvršten u turneju, još nije poznato.