Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gerontodomaćice za stare i nemoćne Ninjane

Autor: Branko Božić

15.02.2010. 23:00
Gerontodomaćice za stare i nemoćne Ninjane


Gerontodomaćice skuhaju čaj, mlijeko, kavu i ostalo što treba, a i presvuku one koji sami to ne mogu učiniti. Medicinska sestra iz našeg tima svakodnevno ih obilazi. Donosi im lijekove te im obavezno mjeri šećer i tlak. Ako netko treba liječničku pomoć sestra poziva liječnike i patronažne sestre u Ninu, kaže voditeljica tima Ljiljana Matešić
Nakon što je Grad Nin poslije potpisanog ugovora o suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u listopadu 2008. godine krenuo u provedbu programa “Pomoć u kući starijim osobama”, ovim je projektom do sada obuhvaćeno 126 korisnika iz Nina i njegovih pet prigradskih mjesta Poljica Briga, Zatona, Žerave, Ninskih Stanova i Grba. Program će se, kako je za sada poznato, u njegovoj prvoj ili pilot-fazi provoditi do početka listopada iduće 2011. godine i za njegovu realizaciju lanjske je godine od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uplaćeno 400.000 kuna.
Nema novca za vozila
Budući da je Grad Nin potpisnik ugovora i da je dužan sufinancirati navedeni program u iznosu od 10 posto, iz gradske je blagajne tim povodom za navedene potrebe lanjske godine izdvojeno 55.842 kune. Utvrđivanjem popisa korisnika i činjeničnog stanja na terenu, program provodi stručni tim od devet djelatnika, sedam žena i dva muškarca. Svi izvršitelji su primljeni putem javnog natječaja koji je raspisao Grad Nin i s njima je sklopljen ugovor o radu.
Program provode voditeljica Ljiljana Matešić, medicinska sestra Slavica Proroković, pet gerontodomaćica te dva pomoćna radnika.
Programom je obuhvaćena prvenstveno zdravstvena skrb za korisnike, pomoć pri osobnoj higijeni, obavljanje kućanskih poslova, uređenje okućnica, pomoć u pripremi ogrjeva za zimu, pomoć u pripremi hrane u kućanstvima štićenika, budući da Grad Nin nema organizirane pripreme i dostavu hrane za kućanstva.
Nadalje, razgovor i druženja s korisnicima programa u velikoj su mjeri pridonijeli podizanju kvalitete života i to prvenstveno starijih osoba, budući da one većinu vremena provode same. U skladu s iznesenim individualnim potrebama korisnika programa u potpunosti su ispunjena njihova očekivanja.
– Odlazak u kućanstva naših korisnika izvodi se po tjednom rasporedu rada. Zapošljavanjem gerontodomaćica u mjestima njihova prebivališta znatno smo pridonijeli uštedi materijalnih troškova, a samim izvoditeljima isplaćuju se naknade za ostvarene putne troškove za službeni odlazak u Zadar i to prema kolektivnom ugovoru državnih o lokalnih službenika i namještenika. Od početka provedbe programa u više navrata organizirali smo prijevoz korisnika do raznih zdravstvenih ustanova kako prema Ninu tako i prema gradu Zadru našim službenim vozilima jer Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zbog trenutačne štednje i recesije nije nam još uvijek doznačilo novčana sredstva za nabavku automobila. No vjerujemo da će se i to uskoro riješiti, kaže Mirjana Knežević, koordinatorica projekta, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina, dodajući da je za njihove spomenute aktivnosti Zadarska županija iskazala velik interes.
– To potvrđuje i podatak da su nam njihove mjerodavne službe za 2010. godinu upravo ovih dana doznačile 15.000 kuna. Odgovorno tvrdim da je uz sve nabrojeno program iznjedrio ne samo dobru i uspješnu suradnju grada Nina s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH, bez čije bi novčane potpore provedba projekta bila nezamisliva i neizvodiva, već i s Centrom za socijalnu skrb u Zadru, liječnicima primarne zdravstvene zaštite, kao i patronažnom službom u naseljima korisnika. Hvala timu koji neposredno sudjeluje u provedbi programa kao i Gradskom vijeću i gradonačelniku Emilu Ćurku koji su i u ovom slučaju dokazali da imaju veliko razumijevanje kad su u pitanju starije osobe kojima je tuđa pomoć i njega neophodna, kaže Knežević.
Svakodnevni obilazak
Voditeljica tima Ljiljana Matešić ističe da je, s obzirom da se uglavnom radi o starijim i nemoćnim osobama, svaka pomoć dragocjena, počevši od medicinske do pomoći naših gerontodomaćica i pomoćnih radnika.
– U ovom poslu presudni su ljubav i poštovanje koje mi svakodnevno bezrezervno iskazujemo prema korisnicima programa. Ovako što raditi, a ne voljeti ljude i ne doživljavati ih kao svoje roditelje, bake i djedove ne bi imalo smisla. Mi im olakašavamo probleme i ispunjavamo samoću, kaže Matešić, dodajući da oni ne mogu otići ni do trgovine već to za njih učine gerontodomaćice.
– Gerontodomaćice skuhaju čaj, mlijeko, kavu i ostalo što treba, a i presvuku one koji sami to ne mogu učiniti. Medicinska sestra iz našeg tima svakodnevno ih obilazi. Donosi im lijekove te im obavezno mjeri šećer i tlak. Ako netko treba liječničku pomoć sestra poziva liječnike i patronažne sestre u Ninu. Mnogo toga lijepoga doživjeli smo i čuli od ovih naših starijih osoba, a najzanimljivije su, svakako, dogodovštine iz njihove mladosti. Ovdje bih htjela izdvojiti djeda Ivu Peroša iz Zatona i njegovu suprugu Lucu, koji su zaista posebni. Baka Luca nam je priznala da joj “did” nikad nije u životu bio nasmijan kao sada. Sad je veseo kao malo dijete i jedva čeka dan kada ćemo ih posjetiti, kaže Matešić.
Da zaista sve funkcionira besprijekorno, s ljubavlju, poštovanjem te međusobnim uvažavanjem štićenika i pružatelja usluga i sami smo se uvjerili u Ninskim Stanovima kad smo s voditeljicom Matešić i medicinskom sestrom Slavicom Proroković pokucali na vrata Luci Pavlović u zaseoku Rakići te Nedjeljki Matić u centru mjesta.