Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nakon trećeg suđenja donesena pravomoćna presuda

15.02.2011. 23:00
Nakon trećeg suđenja donesena  pravomoćna presuda


Vrhovni je sud dvaput ukinuo presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka zbog pravne kvalifikacije kaznenog djela. Prvi put Šošić je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam, drugi put na deset mjeseci, a treća presuda od godine dana zatvora sada je pravomoćna


Nakon što se u  studenom prošle godine  33-godišnjem Robertu Šošiću,  rodom iz Travnika u BiH, po  treći put  sudilo zbog pokušaja  ubojstva Dragana Tavića 25.  rujna prije pet godina u  Gračacu, Vrhovni sud Republike Hrvatske ovih je dana  potvrdio presudu od godine  dana zatvora koju je izreklo  Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru kojim je tada predsjedala Dijana Grancarić.
Vrhovni je sud, podsjećamo,  dvaput ukinuo presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka zbog pravne kvalifikacije kaznenog djela. Tako je  prvi put bio nepravomoćno  osuđen na kaznu zatvora u  trajanju od osam, a drugi put  na zatvorsku kaznu u trajanju  od deset mjeseci. Šošić je, prema optužnici, tog dana nešto  prije ponoći u kafiću „Zlatna  potkova” nakon svađe s Draganom Tavićem, a s kojim je  prethodno popio veću količinu  piva, izašao po kuhinjski nož i  vratio se u kafić te iznenada i  neočekivano Taviću s leđa zadao dva uboda, jedan u lijevu  stranu leđa ispod plećke te  drugi u stražnji dio lijeve nadlaktice. Nakon što je lakše  ozlijeđen, Taviću je pružena  hitna liječnička pomoć u  Općoj bolnici u Gospiću.
Šošiću je kobne večeri izmjereno 2,28 promila alkohola u krvi, a stručnjaci koji su ga  psihijatrijski vještačili su zaključili da je bio u teškom pijanom stanju i samim tim smanjeno ubrojiv.
Izričući presudu Robertu  Šošiću, sutkinja Dijana Grancarić je pojasnila kako je nedvojbeno utvrđeno da je u pitanju pokušaj ubojstva jer je  Šošić ubo Tavelića nožem duljine oštrice oko 12,5 cm i to u  dio tijela gdje su vitalni organi  svjestan da bi ga mogao usmrtiti te je kazneno djelo  počinio s neizravnom namjerom.
– Pri odmjeravanju visine  zatvorske kazne Sudsko je vijeće cijenilo njegovo primjereno držanje i stav pred Sudskim vijećem, više puta  izraženo kajanje, činjenicu da  je otac dvoje malodobne djece  te činjenicu da živi urednim  obiteljskim životom i da ne  dolazi u sukob sa zakonom.  Također, cijenjeno je i to da je  u trenutku pokušaja ubojstva  bio smanjeno ubrojiv. Osim  toga Taviću su bile utvrđene  lakše ozljede i ne trpi veće  posljedice za svoje zdravlje –  pojasnila je presudu Sudskog  vijeća Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić.
Što se pak tiče otegotnih  okolnosti uzelo se u obzir da je  ranije osuđivan zbog kaznenog djela – uništenja i  oštećenja tuđe stvari za što je  bio novčano kažnjen. Zbog niza olakotnih okolnosti, Sudsko  je vijeće stoga primijenilo institut ublažavanja kazne i  Šošiću dosudilo najmanju moguću kaznu primjenjući odredbe Kaznenog zakona iz 1997.  godine kada je djelo i počinjeno te mu je tako dosuđena  godina dana zatvora što su suci  Vrhovnog suda prihvatili te  presudu u cijelosti ovaj put,  potvrdili. Šošić je pravomoćnost presude dočekao na  slobodi.