Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Gaženici će se graditi helidrom za prihvat unesrećenih

15.02.2011. 23:00
U Gaženici će se graditi helidrom za prihvat unesrećenih


Zadarski gradonačelnik kaže da je projektant Luke Gaženica predvidio helidrom u zapadnom djelu luke Gaženica površine 1.000 metara četvornih. Grad Zadar će pokušati pronaći zemljište ili u gradskom ili u državnom vlasništvu, ne dalje 1 km od helidroma


Lokacija novog  prostora Stanice gorske  službe spašavanja Zadar i helidrom za prihvat unesrećenih  bili su tema jučerašnjeg razgovora predstavnika Hrvatske  gorske službe spašavanja i zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Kako je  okupljenim novinarima na zadarskom Narodnom trgu rekao prvi čovjek HGSS-a Vinko Prizmić, lokacija bi se trebala naći u području Luke  Gaženice, ali za 1.000 m/2  treba još riješiti imovinskopravne odnose. Prizmić je rekao da je smještaj GSS stanice  Zadar u Gaženicu idealno  rješenje za spašavanje  zračnim, kopnenim i morski  putem. Također je istaknuo  da je GSS stanica Zadar jedna  od najbolje opremljenih i kadrovski ekipiranih stanica  takve vrste u Hrvatskoj i da  trenutno djeluje u neadekvatnom prostoru Državne  uprave za zaštitu i spašavanje  u Zadarskoj županiji. Na pitanje kad će GSS početi naplaćivati svoje usluge, Vinko  Prizmić je rekao da je prije  toga nužno uspostaviti tržište  osiguranja te drugačije riješiti  zakonsku regulativu. Do tada,  GSS će kao udruga građana i  najbolja služba takve vrste u  svijetu i nadalje ispunjavati  obvezu spašavanja unesrećenih.
Zadarski gradonačelnik  Zvonimir Vrančić je pojasnio  detalje razgovora. Naime jedno od novinarskih pitanja  bila je i promjena već usvojene prostorno planske dokumentacije za Luku Gaženica koja nije predvidjela  GSS-centar. Zadarski gradonačelnik je rekao da je projektant Luke Gaženica predvidio helidrom u zapadnom  dijelu Luke Gaženica površine 1.000 metara četvornih.  Grad Zadar, nastavlja  Vrančić, pokušat će pronaći  zemljište ili u gradskom ili u  državnom vlasništvu, ne dalje  1 km od helidroma. Na istom  zemljištu, također površine  oko 1.000 m/2, trebao bi se  izgraditi središnji centar  GSS-a za cijelo priobalje, baš  zbog spomenutih prometnih  prednosti položaja Zadra i  Luke Gaženica. Za to hrvatski gorski spasioci imaju  obećanje Vlade RH, a moguće je da se sredstva iznađu i  iz pretpristupnih fondova.  Vinko Prizmić se nada da bi  izgradnja centra mogla biti  gotova za godinu dana.