Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Košarkašice odškrinule vrata play offa

15.02.2012. 23:00
Košarkašice odškrinule vrata play offa


Zahvaljujući odlučnosti u finišu utakmice i obnovljenoj suradnji s Martinom Gambiražom, košarkašice Zadra sinoć su na Višnjiku upisale jednu od važnijih pobjeda u sezoni. Slavlje protiv Croatije u 16. kolu A-1 lige poguralo ih je na domak doigravanja – plasmana među osam najboljih ekipa.
Prvu četvrtinu, u koju su ušle s petorkom: Štrmelj, Balić, Erslan, Majstorović i Nikpalj, domaće su otvorile s dosta nervoze. Važnost utakmice skratila je ruke Zadrankama pa je već nakon dvije i pol minute igre Marija Mazija posegnula za „jokerom” – Martinom Gambiražom koja je na poziciji razigravačice dobila zadatak probuditi uspavani napad, a u defanzivnom dijelu donijeti dodatnu i prijeko potrebnu agresivnost. Ipak, značajnijih promjena u prvoj dionici nije bilo: „bijelo-plave” su uglavnom stizale zaostatak od dva ili tri koša, a u 10. minuti i do tada najvećih minus sedam (11:18). Brojne rotacije Zadrankama nisu donijele puno koristi, a na ruku im definitivno nisu išle niti tri osobne pogreške Davorke Balić.
Nešto više ponudile su početkom druge četvrtine, kada su na krilima Gambiraže i Lare Majstorović napravile 6-0 seriju te stigle do mirnijih 21:18, no njihovo kvalitetno razdoblje kratko je trajalo. Butina, Škara i Đankić pobrinule su se da u 15. minuti semafor ponovno pokazuje sedam razlike za Croatiju (21:28).  Isforsirana solo rješenja, nervoza evidentna u broju osobnih pogrešaka i samo jedna odlučna igračica (Gambiraža) bili su premalo da Mazijin sastav do poluvremena promijeni odnos snaga na parketu. Nadu su dvjema tricama nakratko vratile Antonia Erslan i Gambiraža, no dalekometne ubačaje Zadranke nisu uspjele povezati s dobro određenom defanzivnom rolom te se na veliki odmor otišlo sa ne velikih, ali za domaće zabrinjavajućih osam koševa minusa (33:41).
U njihovoj je igri u prvih 20 minuta nedostajalo agresivnosti podno oba obruča, ali ne i na otvaranju drugog dijela. Zasigurno žestoka „jezikova juha” Marije Mazije u međuvremenu je razdrmala inertne domaće igračice. U samo minutu i pol Zadranke su napravile 7-0 i približile se na samo koš zaostatka (40:41). Tako su stigle, da bi nakon egal igre u nadolazećim minutama potkraj treće četvrtine uspjele nakratko i prestići zagrebačku ekipu (56:55). U odlučujući period ući će se sa novom minimalnom prednošću gošći (56:58).
Zadar je izgledao daleko od sjajnog, no sada je, za razliku od prvog poluvremena, barem bio na dobrom putu. „Miriše na produžetke” – čulo se s tribina kod rezultata 60:60 u 33., a ova je prognoza na najbolji način ocrtavala neizvjesnost na parketu. Bilo je naime razvidno da će do kraja odlučivati detalji, odnosno bolja koncentracija i mirnoća u završnicama akcija. Nju su na radost domaćih navijača u većoj mjeri demonstrirale „bijelo-plave”, koje su ubačajima i skokovima Nikpalj te kvalitetno dirigiranim napadima Gambiraže važnu utakmicu zaključile 77:71 pobjedom.


 ZADAR – CROATIA 2006 77:71


(15:18, 18:23, 23:17, 21:13)
ZADAR – Dvorana 3 ŠRC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Davor Stojić, Ante Braica (oba Šibenik).
ZADAR: Štrmelj 2 Gambiraža 20, Marija Erslan, Balić, Perica 6, Nikpalj 10, A. Erslan 17, Majstorović 22, Marta Erslan, Baždarić, Frakin, Bilić. Trenerica: Marija Mazija.
CROATIA 2006: Čubrić, Butina 12, Vukadin 7, Giljanović, Kovač 6, Jordanić, Đankić 21, Nižić 6, Kelava, Škara 19. Trener: Borna Augustić.