Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pod maskama nije hladno

15.02.2012. 23:00
Pod maskama nije hladno


Predvođeni “Kinezima” iz OŠ Voštarnica maškarani mališani u sklopu Karnevalića 057 danas su s brojnim maskama poharali zadarski Poluotok. Kao i inače, okupljanje maškaranih skupina dječjih vrtića i škola započelo je u juratnjim satima na parkiralištu na obali kneza Branimira nakon čega se povorka uputila preko mosta na Narodni trg, te preko Kalelarge u Arsenal. Bilo je tu i “meksikanaca, i medvjedića dobra srca, pračovjeka, ali i pravih pravcatih Pink Panthera.
– Maske smo izrađivali 10-15 dana, imamo već uhodane ruke. Krojačice su nam pomogle u šivanju kostima, detalje su dorađivale odgojiteljice i djeca, kazala Majda Predovan iz vrtića Jadran čiji Pink Pantheri su sa svojom ružičastom bojom u potpunosti obojali parkiralište. Da bi svi bili zadovoljni, tete su se jako potrudile, kaže, a i nije lako naći masku i da djeca budu zadovoljni, da maska predstavlja nešto, te da na kraju sve to dobro izgleda.
Da se maske sviđaju i onima koji ih nose, potvrdili su i najmlađi. Naravno, curama se najviše dopala boja, a dečkima izgled.
-I nije nam hladno, grije nas maska! – dobacio je jedan.
Flinstonsi, Školjkice, doktori…
Pažnju brojnih fotoreportera i prolaznika svakako je plijenila i ekipa Flinstonesa iz DV Vruljica sastavljena od cijele obitelji Kremenko, službenog vozila, ali i mnoštva mlaih dinosaura:
-Evo, svi stanemo u vozilo. Da bi maske bile što bolje pomagali su nam i roditelji, muževi odgajateljica… Suprug od „Vilme” je u desetak dana izradio i ovo vozilo. Pazili smo na sve, da bude dovoljno veliko, ali i dovoljno lagano da ga mogu nositi i djeca, kazala je Ksenija Medin iz DV Vruljica.
Pravu edukativnu notu imali su polaznici vrtića Školjkica:
-Ovo su naši doktori i medicinske sestre jer sudjelujemo u projektu „Živimo zdravo”. Odlučili smo s njime nastaviti i na ovakav način. Projekt je tu da djecu upozna što bolje sa zdravom prehranom, doktorima, da ih se ne boje… Obradit ćemo i zubare i sve što je vezano za tu temu, kazala je Lucija Dražević, dodajući i to kako im je u sklopu projekta u posjet pristigla i jedna medicinska sestra, a  rezultat svega toga je da ima i manje straha. Na upit „Tko se boji doktora?” ruku od iz maškarane grupe podigao samo jedan mali „doktor” i to je bilo to. Prosjek za jednu dječju grupu – izvrstan!
Brunini tići
Već tradicionalno izvrsne maske imali su i Puntamiški tići iz OŠ Šimuna Kozičića Benje.
-Dimnjačare smo odabrali da djeci donesu sreću, da možda do godine dobiju i jednu veću prostoriju u školi u kojoj bi mogli vježbati svoj program, jer Puntamika nema svojih prostorija već samo ta dva mala razreda, kazala je Bruna Supičić.
Što se tiče odabira maske to im ove godine, kaže, nije bio nimalo lak zadatak:
-Otkako je mali karnevalić u gradu naša djeca su uključena u njega ispočetka i svake godine imaju različite maske. No, sad imaju toliko maski da više ne znamo što napraviti. Jer nema više maske koje oni nisu nosili, uz smješak govori teta Bruna. Većinu ovogodišnjih maski s djecom radila je učiteljica Amneris Cupać, a teta
Bruna im pomaže kao voditeljica karnevalske udruge Puntamika.
-Donesem tri, četiri kostima pa djeca odluče koji im najviše paše, pojašnjava. Naravno, svi kostimi rade se u maloj radionici kod tete Brune na Puntamici, a tamo se i osmišljavaju i programi. Jedan je tako osmišljen i za ovogodišnji Karnevalić te najavljen za izvođenje u Arsenalu.
-To je njihovo druženje. Meni je uvijek lijepo raditi karneval, ali s djecom je naljepše zaključuje teta Bruna.
Uz male Puntamičane, svoje kostime pokazali su još i mališani obučeni u gljive iz DV Galeb, medvjedići meka srca iz Grigora Viteza, meksikanci i čuvari šuma iz Pčelice, vreće pune para s Bilog Briga, Štrumfovi s Bokanjca, Pračovjeci s Voštarnice, Patuljci iz Caspera te šuškalice iz dječjeg vrtića Šuškalica. Svi oni za svoje maske su i nagrađeni pa su tako po dolasku u Arsenal svi sudionici imali prilike uživati u sokovima, krafnama i slatkim paketima.
Sutra u isto vrijeme, s početkom u 9.30 sati, s Branimira kreću preostale skupine Karnevalića.