Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ispod Tuđmanove kabanice

Autor: Željana Gardijan

15.02.2013. 23:00


Da je ispod Tuđmanove kabanice postalo pretijesno pokazuju najnoviji sukobi u HDZ-u i to na najvišoj stranačkoj relaciji, onoj između bivše predsjednice stranke, bivše premijerke Jadranke Kosor i aktualnog predsjednika stranke Tomislava Karamarka.
Kosor želi dokazati da je upravo ona ta koja je izašla ispod Tuđmanove kabanice, a Karamarko da je on jedini koji se želi njome ogrnuti kako bi se spasio od, po njemu, opasnih političkih kiša detuđmanizacije pa čak i dekroatizacije.
Naime, Karamarko koji je iz ruku Jadranke Kosor primio člansku iskaznicu, po svemu sudeći, sprema se njoj njezinu uzeti. No, kako traje višednevno medijsko prepucavanje, odnosno priprema na odluku Suda časti koji treba presuditi Kosor jer istupa sama za sebe, a ne za stranku, to sve više postaje jasno da pod HDZ-ovim ogrtačem nema mjesta za oboje.
No, koliko god Karamarko kao prvi čovjek stranke imao pravo na određivanje smjera kojim će ići stranka pa onda i na kažnjavanje onih koji s puta skreću, javnost bi mogla biti naklonjenija Kosor tim više što Karamarka bije glas da u stranci dirigira jednoglasje.
Pa iako se čini da je Kosor u nezavidnoj situaciji jer se odjednom našla na političkoj vjetrometini, to zapravo nije tako. Skupila je Kosor političkog iskustva i iz njezinog mirnog “bit će što bude” može se iščitati kako je dobro promislila prije svojih istupa koji su digli na noge najjaču oporbenu stranku. Ona zapravo nema što izgubiti. Ako bi ostala nekažnjena i nastavila svoje soliranje unutar stranke to bi bio dokaz njezine snage i zasluga, a ako je Sud časti osudi na neku stegovnu mjeru ili izbaci, potaknulo bi to neizbježno političko sažaljenje i potvrdu da Karamarko upravlja strankom željeznom šakom, a to bi dobro zaljuljalo njegove izjave o konsolidaciji i demokratizaciji stranke.
Zato je Kosor preventivno, smišljeno prozvala Karamarka da radi na njezinom šutkanju, marginaliziranju i udaljavanju iz stranke pa ukoliko tako i bude ono što je ona govorila ispast će vjerodostojno i istinito. Tako je zapravo Karamarko, a ne Kosor u svojevrsnoj pat poziciji.
Nisu mu trebale izjave kako su njezini istupi gonjeni frustracijom gubitnice, kao ni njoj kontraizjava da je ona stabilno. Kao da je imala neku tešku po život opasnu operaciju od koje se oporavila pa je sada “stabilno”. Radilo se samo o gubitku pozicije čelnice stranke, a to u modernim demokracijama ne bi trebalo zvučati toliko dramatično.
Iako i jedno i drugo žele novonastalu situaciju prikazati ne toliko bitnom, ona to ipak jeste jer je činjenica da se HDZ mora baviti sam sobom dok pored njega gotovo neokrznuti prolaze gospodarski neuspjesi aktualne vlasti.
Dok se “novi” HDZ vraća onom “starom” Tuđmanovom, a Kosor iz sve snage nastoji dokazati da je njegovala tuđmanizam i nije zapustila stranku, Kukuriku koalicija može i lajati na mjesec, oni to neće čuti.
U tom slučaju se može i reći da je Kosor “zec iz SDP-ovog šešira”.
Tek nakon brojnih pritisaka zašto HDZ ne izađe sa svojim gospodarskim programom, “Planu 21” vladajućih suprotstavljen je (kakva sličnost) HDZ-ov “Smjer 20”. I da po HDZ bude još gore, Kosor je svojim istupima bacila u sjenu i taj gospodarski program pa umjesto da jaki HDZ konstruktivnim kritikama prisiljava vlast da nešto pokrene, on je prisiljen baviti se svojom bivšom predsjednicom, njezinom i svojom sudbinom, te bi rastežući međusobno Tuđmanovu kabanicu, u današnjem političko-gospodarskom (ne)vremenu mogao “pokisnuti”.