Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osim u Ninu i Pagu, liječenje blatom moguće je u Pridrazi i u Karinu

Autor: Siniša Klarica

15.02.2013. 23:00
Osim u Ninu i Pagu, liječenje blatom moguće je u Pridrazi i u Karinu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svako ljeto od 1. srpnja do 31. kolovoza zadarska bolnica svoje pacijente upućuje u Nin na balneoterapiju ili peloidnu terapiju ljekovitim blatom


Nedavno objavljena Strategija razvoja hrvatskog turizma dokument je čije provođenje bi Hrvatsku trebalo svrstati među 20 najkonkurentnijih turističkih zemalja u svijetu. U raščlambi ovog dokumenta u Zadarskoj županiji je osim Winnetoulanda, kao prednost definiran i zdravstveni turizam. Riječ je o Pagu kao budućem centru za liječenje ljekovitim paškim blatom, Ninu gdje se predviđa balneoterapijski centar te Biogradu na Moru gdje bi se razvijao zdravstveno-turistički centar. Najpoznatiji od svih tih projekata je ona Tankerske plovidbe u Ninskom blatu.
Projekti na čekanju zbog krize
Zbog aktualnog stanja u najvećem hrvatskom brodaru teško je očekivati da bi realizacija projekta počela ove godine. To je na nedavnoj sjednici Gradskoj vijeća izrijekom spomenuo i gradonačelnik Emil Ćurko, pa se opravdano postavlja pitanje je li strategija samo skup želja ili realno utemeljena odrednica razvoja hrvatskog turizma. U odsutnosti gradonačelnika Ćurka, direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović je dodala da, unatoč aktualnoj gospodarskoj krizi, turizam Grada Nina strateški počiva na razvoju kulturnog i zdravstvenog turizma.
V. d. ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Neven Birkić upozorava da je Ninsko blato projekt koji 10-12 godina čeka na svoju realizaciju, još od inicijative norveških investitora do najnovije, Tankerske plovidbe. U međuvremenu svako ljeto, od 1. srpnja do 31. kolovoza, zadarska bolnica svoje pacijente upućuje u Nin na balneoterapiju ili peloidnu terapiju ljekovitim blatom. No ni Birkić, prvenstveno kao liječnik fizijatar, ne vidi kad bi se projekt Ninsko blato mogao realizirati.
– Zdravstveni turizam predviđen je na cijeloj hrvatskoj obali Jadrana. Riječ je većinom o lječilištima u koja se upućuju pacijenti preko HZZO-a. Osim poznate peloidne terapije u Ninu, postoji mogućnost istovrsne terapije i u hotelu Pagus u Pagu. Liječenje blatom moguće je u Pridrazi i u Karinu te, iako se radi o manjim količinama ljekovitog blata, i na Dugom otoku u Velom Ratu i Veruniću, rekao je Birkić.
Suradnja s Ortopedskom bolnicom Biograd
No ta vrsta turizma ne bi bila pod “pokroviteljstvom” HZZO-a, već bi se razvijala kao privatna inicijativa. Točnije, odmoru gostiju pridodala bi se zdravstvena ponuda ili kroz balneoterapiju ili kroz različite tzv. antistres programe te druge vrste zdravstvenih usluga. Dr. Birkić spominje i primjer hotela Adria u Biogradu na Moru koji svojim gostima uz fizikalnu terapiju nudi i stomatološke usluge. Tim povodom potpisana je promemorija o suradnji Adrije i Opće bolnice Zadar, a po Birkićevim saznanjima, dogovara se suradnja i s Ortopedskom bolnicom Biograd. Birkić ukazuje da se razvoj zdravstvenog turizma upravo oslanja na najskuplje medicinske usluge koje pokrivaju stomatologiju, kardiologiju i ortopediju. Hrvatska prednost je u tome što su ove vrste medicinskih usluga daleko jeftinije nego u ostalom dijelu Europe, pa su stoga i opravdana očekivanja o velikom “boomu” ove vrste turizma koji se praktički može razvijati u svim dijelovima Hrvatske, napose na najatraktivnijem dijelu, Jadranskoj obali.