Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puntamičani u utakmici sezone brane osam razlike

Autor: Viktor Bogut

15.02.2013. 23:00


Šibenik će bodriti puna dvorana i baš zato sam napomenuo da je izrazito važan ulaz u utakmicu. Nadam se da nećemo podlegnuti takvoj atmosferi – kazao je Marko Žorž, trener Sonik-Puntamike


Sve ostale utakmice 18. kola košarkaške A-2 lige – jug past će u sjenu nedjeljnog dvoboja na šibenskom Baldekinu između domaćeg Šibenika i Sonik-Puntamike. Odavno je već bilo jasno da su ova dva kluba miljama daleko od ostatka konkurencije i da će se baš oni boriti za prvo mjesto, koje u konačnici donosi plasman u kvalifikacije za A-1 ligu. Prvo poluvrijeme dobio je Sonik, koji je nakon lude završnice u Jazinama uspio svladati Šibenik i u nedjelju krenuti s osam koševa prednosti (67:59). A da će koš-razlika biti itekako važna dokazuje i činjenica da te dvije momčadi još nisu doživjele niti jedan poraz od ostatka lige.
– Osam razlike nije mala prednost i zadovoljni smo njome, ali ne pada nam napamet misliti da je ona ključna. Ona zapravo i ne znači mnogo na početku utakmice, koliko bi značila na kraju, ukoliko ostanemo u egalu – kazao je Marko Žorž, trener Sonik-Puntamike.
– Mnogo toga ovisit će o početku utakmice i psihološkoj pripremi koju ćemo odraditi. Jer koliko god se pripremate i govorite igračima da krećemo od 0:0, sigurno će svima biti u podsvijesti da imamo osam razlike iz prve utakmice. A s druge strane i 20 razlike ništa ne znači, ako ne uđete u utakmicu kako treba.
Puni Baldekin
Svjestan je Žorž da se i Šibenčani cijelu sezonu pripremaju za ovaj dvoboj i da su izrazito motivirani, a u nedjelju će imati i pomoć pune dvorane.
– Sigurno će to biti prava izrazito košarkaška atmosfera. Njih će bodriti puna dvorana i baš zato sam napomenuo da je izrazito važan ulaz u utakmicu. Nadam se da nećemo podlegnuti takvoj atmosferi. Jer ako nam odmah naprave seriju, teško će biti kasnije igrati. No ukoliko uspijemo duže vrijeme držati egal, sigurno je da će pritisak biti na njima.
A pobjeda više od osam razlike Šibenčanima znači preuzimanje vrha ljestvice, unatoč istom broju bodova. Pobjeda manja od osam razlike se za domaću momčad čak može protumačiti kao gubitak utakmice, jer teško je očekivati da će Puntamičani u preostalim utakmicama doživjeti poraz, no i kao takva bi ostavila Šibenik na životu. Pobjeda Sonik-Puntamike značila bi gotovu priču.
– Slažem se da bi naša pobjeda mnogo značila, ali kako god završi utakmica, ne smijemo zaboraviti da sezona još traje i da nikako ne smijemo, ili potonuti, ili biti previše euforični. Ovo je ipak utakmica kao i svaka druga, doduše nešto važnija, ali daleko od toga da će nakon ove utakmice za nas završiti A-2 liga.
Podjednake šanse
Može li se ipak reći da je pritisak na strani protivnika, pošto bi njih poraz potpuno izbacio iz igre.
– Teško je reći tko ima veći imperativ. I mi smo se, kao i oni, cijelu sezonu zapravo spremali za ovu utakmicu i želimo osvojiti prvo mjesto. Tu zapravo nema nikakvih tajni. Obje momčadi imaju jednak imperativ.
A kakve šanse imaju obje momčadi?
– Prije utakmice podjednake, a sigurno je da će se tijekom utakmice to malo mijenjati. Ukoliko nam oni odmah dostignu prednost, sigurno je da njihove šanse rastu, isto kao što bi i naše rasle, ukoliko se zadržimo u egalu duže vrijeme.
Šibenik je u odnosu na prvu utakmicu pojačan s Ivanom Grgatom, a stiglo je još nekoliko igrača. Puntamičanima se vratio Marijan Čakarun, a stigao je i Lovro Gligora. Dakle, obje momčadi pojačane čekaju dvoboj sezone. Očekuje se, zaista prava košarkaška poslastica.
Raspored 16. kola: Šibenik – Sonik-Puntamika (nedjelja, 18), Sukošan – Trogir (nedjelja, 17), Jazine – Kaštela (subota, 20.15), Metković – Poličnik (subota, 20), Omiš galeb – Solin, DOŠK – Cetina.