Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Parunov: Potrebno pojačati znanstvenu konkurentnost

15.02.2014. 23:00
Parunov: Potrebno pojačati znanstvenu konkurentnost


Nakon što je stari predsjednik Studentskog zbora u Zadru odstupio s tog mjesta radi privatnih obveza, za novog predsjednika izabran je Pavao Parunov, student treće godine engleskog jezika i sociologije s Brača. U studentskom klubu Božo Lerotić Parunov nam je otrkrio zadaće i planove Studentskog zbora.
Prava, stipendije, prehrana, smještaj
– Zadaća Studentskog zbora je prvenstveno predstavljati studente u tijelima Sveučilišta, da sudjeluju u nastavnom procesu, zalažu se za prava studenata kao što su stipendije, bolja prehrana, smještaj i slično. Osim toga, Studentski zbor kroz godinu nastoji oživjeti studentsku zajednicu kroz projekte za stručno usavršavanje, organiziranje kulturnih, društvenih i znanstvenih događanja u cilju približavanja studenata životu grada, pojasnio je Parunov.
Prošlogodišnji projekti su uspješno privedeni kraju, a kao najuspješniji pokazali su se Ritam kulturizma, projekt Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, zatim Biennale hrvatske mlade fotografije u organizaciji studenata Povijesti umjetnosti te Dani sociologije koje je osmislio Klub studenata sociologije Antifjaka.
– Ostali projekti se odnose na stručne skupove koje studenti organiziraju u suradnji s profesorima, zatim podršku studentima koji vani izlažu svoje znanstvene radove i slično. Nažalost, ove godine će neki projekti vjerojatno biti zakinuti s obzirom da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smanjilo proračun Studentskom zboru u Zadru s 300 tisuća kuna na 170 tisuća kuna. Opravdanje je bilo da se reže svugdje pa i nama, kazao je Parunov, dodavši da će ipak potruditi da se stari i novi kvalitetni projekti održe.
U kuloarima se često priča kako je zadarsko područje zakinuto od vladajuće koalicije te da se sredstva smanjuju gdje je moguće. Slično se govori i za zadarsko Sveučilište, ali Parunov smatra da može biti više razloga zašto je tako.
Da se svatko ostvari na polju koje mu leži
– Ne mogu tvrditi je li zadarsko Sveučilište u milosti Vlade ili nije, ali vjerujem da bi imalo veću financijsku podršku kad bi pojačalo svoju znanstvenu konkurentnost. Sveučilište dobiva novac po upisanom studentu, ali i ovisno o tome koliko doprinosi znanstvenim i akademskim krugovima. Neki su odjeli uspješniji od drugih, otvaraju se i novi odjeli, ali može se raditi na tome da program bude još privlačniji studentima te da Sveučilište ima još bolji ugled. S druge strane, studenti se kroz Studentski zbor trebaju boriti za socijalnu inkluzivnost kako bi svi studenti imali mogućnost studiranja bez obzira na socijalni status, kaže Parunov.
Ako i imaju mogućnost završiti fakultet, studenti se cijelo vrijeme pitaju hoće li se uspjeti i zaposliti. No Parunov nije pobornik uvođenja kvota na odjelima ovisno o potrebama tržišta rada.
– Postavlja se pitanje studira li se samo zbog zaposlenja ili radi zadovoljavanja individualnih potreba. Smatram da je povećanje kvota uvijek dobra stvar, tako da se svatko ostvari na onom polju koje mu leži, a kasnije u svakom slučaju slijedi borba za posao. Zato je dobro sudjelovati u projektima na Sveučilištu, jer se sa stečenim znanjima može bolje konkurirati za posao. Treba stalno dodatno raditi na sebi jer samo studiranje više nije dovoljno, kaže Parunov.
U ožujku Studentski zbor objavljuje natječaj za projekte.
– Osim toga, u ovoj godini imamo u planu suradnju s Avvantura Festival Film Forumom kako bi se neke projekcije i gostovanja redatelja odvijala u Studentskom klubu. Nastavljamo i suradnju s HNK Zadar koji omogućuje djelu studenata besplatne ulaznice za predstave, govori Parunov.