Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZD DNEVNIK “Iz Zadra si ako”

15.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK “Iz Zadra si ako”


Preko 7.500 ljudi u nekoliko dana postojanja pridružilo se novoj Facebook stranici pod nazivom “Iz Zadra si ako”. Iz minute u minutu sipaju nove ideje što nas to čini Zadranima. U bespućima interneta naravno da ima onih koji su protiv, koji propituju – “ko si ti da komentiraš ko je iz Zadra”. Ali to nama ovdje nikako nije tema.
No, ima vrlo zanimljivih dosjetki.
Pa tako imamo OBIČAJE: Iz Zadra si ako… si bar jednom skočio sa skakaone na Bazenu; ako voziš audi5, a na pumpi uliješ 47 kuna; ako znaš di side “pomorci” i komentiraju cure iz gimnazije; ako si ikad skočio s Konduta; ako ti sv. Luce donosi slatkiše ispod kušina; ako ti je normalno da prijateljici kažeš “brate mili”; ako naručuješ mali s colom ili PT (pelin-tonik); ako si sa školom iša na Bili brig na cjelodnevni izlet; ako su te bar 2 put zaustavili pijanog na Pegli… (ovo može i u potkategoriju PROTUZAKONITI OBIČAJI).
U kategoriji SLAVNE OSOBE spominju se stvarno one osobe koje ne poznaje gotovo nitko drugi nego Zadrani. Za većinu njih ako si iz Zadra, rekao bi da su “likovi”. “Iz Zadra si ako znaš tko je: Pegi, Raja, Vlajo, Bere, Ljubo, Gracijela i brojni drugi. A u SLAVNIM OSOBAMA je svakako jedan od najduhovitijih komentara – “Iz Zadra si ako znaš da Boro Poštar ne raznosi poštu”. U potkategoriju SLAVNE ŽIVOTINJE smjestit ćemo: “Iz Zadra si ako znaš za bilu pudlicu na barci u Foši”.
SPORTSKE: Iz Zadra si ako si vrtija limeni semafor u legendarnim Jazinama; ako si bija na legendarnom zapadu Stanova i uživa u komentarima; ako si ’98 kad je Zadar igra protiv Cibone u Jazinama kupija ulaznicu i nisi iša na utakmicu; ako si čua Bajla kako u 6 ujutro urla na veslače; ako dvoranu na Višnjiku zoveš peka.
NOSTALGIČNE: Iz Zadra si ako si ikad preskaka iskopine na Forumu; ako još uvijek kažeš kod kina Pobjede; ako znaš koliko se gradila robna na Relji; ako se još uvijek nalaziš s nekim “kod Centrala”; ako znaš nabrojiti sva poduzeća koja su nekad radila u Zadru.
Nešto sigurno znači da su na stranici najčešće ove nostalgične s prizvucima ironičnim.